Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2013

Maatschappelijk middenveld gaat ISD controleren

NOORDWIJK – Het maatschappelijk middenveld moet betrokken worden bij alle keukentafelgesprekken, wanneer er sprake is van een meervoudige of complexe zorgvraag. De gemeenteraad vertrouwde het donderdag 20 december niet aan de ISD toe om zelfstandig dit soort gesprekken te voeren met de zorgvragers. Een amendement met de eis voor het betrekken van het maatschappelijk middenveld werd door alle politieke partijen, met uitzondering van Puur Noordwijk, aangenomen.

Gemeenteraadslid Els van Egmond (CDA) liet namens de indienende partijen VVD/JES, CDA, Lijst Salman Noordwijk, Liberaal Noordwijk / Wat Noordwijk Wil en de Progressieve Combinatie weten: ‘Laten we het zekere voor het onzekere nemen: doe nader onderzoek naar de uitvoering van deze keukentafelgesprekken.’ Gemeenteraadslid Mulder (Puur Noordwijk) beargumenteerde: ‘De medewerkers van de ISD voeren het beleid uit wat wij als raad hebben vastgesteld. De keukentafelgesprekken moeten niet door maatschappelijke organisaties gedaan worden.’

Wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) was het eens met de woorden van Mulder en vond dat de overige partijen de plank mis sloegen. ‘De ISD wordt gezien als een derde partij, maar het is een gemeenschappelijke regeling die van en voor de gemeente is. Ze voeren het sociaal beleid op onafhankelijke wijze uit. Als u de zorgaanbieders vraagt om de keukentafelgesprekken te voeren, dan is niet meer sprake van onafhankelijkheid. Bovendien zal een derde partij leiden tot veel meer kosten, want zij moeten terugkoppelen naar de ISD.’ Zijn woorden hadden geen effect; het amendement werd aangenomen.

Overigens was wel opmerkelijk dat er na afloop een tweet werd uitgestuurd namens @VVDNoordwijk, met de volgende inhoud: ‘Ongepast dat je maanden met ISD aan tafel zit en in zicht van haven koers verandert. Raad schakelt láát.’ Dus de VVD Noordwijk uit kritiek op haar eigen besluit om het amendement te steunen.