Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 februari 2013

Leiden Marathon door Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM – Voor het eerst in haar historie komt de Leiden Marathon in onze mooie gemeente. Een groot deel van de circa 10.000 deelnemers worden met een nieuwe route uit de stad geleid en bezoeken ook Leiderdorp en Hazerswoude. De mannen en vrouwen die de marathon lopen (42,195 kilometer) lopen op 26 mei door Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk, Hoogmade, Roelofarendsveen, Nieuwe Wetering, Rijpwetering en Oud Ade. Vervolgens gaan ze via Leiderdorp weer naar Leiden om daar te finishen op de Vismarkt.

Wethouder Floris Schoonderwoerd verstrekte donderdag 7 februari meer informatie. ‘Tijdens de 23ste editie stellen we Kaag en Braassem open voor de stedelingen, zodat ze van ons mooie gebied kunnen genieten. Tjeerd Scheffer, topsportcoördinator van Leiden, vulde de details in. De Leiden Marathon begon in 1991 met 2.300 lopers en 60.000 mensen langs de kant. Dit jaar worden 10.000 deelnemers verwacht. Van deze mensen lopen circa 1.000 personen de marathon, 4.000 deelnemers de halve marathon en 3.500 mensen de 10 kilometer. De rest houdt zich bezig met de 5 kilometer of de KidsRun.

Scheffer heeft grote plannen. Een Keniaans toploper moet het parcoursrecord op de marathon (2:14:08 uur) scherper zetten. Maar ook voor de recreanten moet het een feest worden. Daarom heeft de organisatie een nieuwe prijs opgezet. Scheffer: ‘Dit jaar gaan we door negen dorpen en één stad. We willen aan de komende editie een beetje de Elfstedentochtsfeer hangen. Bij Bartlehiem is het altijd feest en daarom hebben we de Bartlehiem Bokaal. We willen graag dat in de dorpen een feestje gebouwd wordt om de lopers te ontvangen. Zo krijgen de lopers een adrenalinestoot als ze door Hoogmade, Roelofarendsveen of Oud Ade lopen. Het dorp met het warmste welkom krijgt de Bartlehiem Bokaal. Met hulp van de inwoners wordt dit de mooiste marathonroute van Nederland.’

Om te ervaren hoe intens het is om een marathon te lopen, mogen ook minder sportieve inwoners hiermee in contact komen. Daarom wordt op 12 mei een fietstochtroute georganiseerd, waarbij de fietsers het hele marathonparcours rijden. Tijdens de echte marathon staan op ieder vijf kilometerpunt mensen van het Rode Kruis en mensen met reanimatie-ervaring. In totaal zetten 1.000 vrijwilligers zich in om van de marathon een groot succes te maken. Op 28 februari is een openbare bijeenkomst in Oud Ade, waar meer informatie is over de Leiden Marathon.