Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2013

Wethouder zet dubieus instrument in

‘Jeugd behandeld als ongewenste insecten’

OEGSTGEEST – Wethouder Jos Roeffen wil bij de school De Vogels een uiterst dubieus instrument inzetten om jeugdoverlast tegen te gaan; de Mosquito. Dit is een apparaatje, dat een hoge pieptoon maakt, die volgens de fabrikant alleen door jongeren onder 25 jaar gehoord kan worden. Deze pieptoon is zo irritant, dat hangjongeren snel ergens anders heen gaan. Probleem is echter, dat het geluid ook effect heeft op baby’s, peuters en kleuters. Onderzoek moet nog worden uitgevoerd of ook foetussen negatieve effecten ondervinden van de hoge frequentiegeluiden van de Mosquito. De wethouder laat echter weten niet bang te zijn voor de gezondheid van andere kinderen.

De Mosquito wordt de laatste jaren al in andere gemeenten ingezet, maar niet tot ieders tevredenheid. Zo heeft de Hanzehogeschool in Groningen al in 2008 besloten om de Mosquito definitief uit te zetten. Dat piepkastje werd ingezet tegen rokers, maar veroorzaakte veel klachten bij zowel studenten als personeelsleden. Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin in Hillegom wijst op de gevaren: ‘Gemeenten plaatsen de Mosquito bij typische hangplekken, zoals winkelcentra. Het gebruik van een Mosquito is echter niet onomstreden. Gemeenten moeten daarom van de overheid terughoudend zijn met het gebruik. Ze moeten altijd kijken of niet iets anders mogelijk is om de overlast terug te dringen.

Zelfs het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen schreef al in 2010: ‘Het gebruik van het instrument (de Mosquito, JD) raakt mogelijk aan diverse mensenrechten.’ In datzelfde jaar heeft een parlementaire commissie van de Raad van Europa zich fel uitgesproken tegen het gebruik van de Mosquito. Unaniem werd ingestemd met een Europees verbod voor de Mosquito en vergelijkbare apparaten. Op de site van de Raad van Europa staat vermeld: ‘De parlementariërs geloven dat deze apparaten jonge mensen behandelen ‘alsof zij ongewenste vogels of insecten zijn’. Het gebruik van deze apparaten is te vergelijken met een degraderende behandeling die verboden is volgens de Europese Conferentie voor Mensenrechten.’

Toch wil Roeffen doorgaan met zijn plan om de Mosquito in te zetten. ‘Je kunt het geluid richten op de plaats waar de overlast plaats vindt, bijvoorbeeld op de muur waartegen gevoetbald en getennist wordt en de plek waar de jongeren zitten. Bovendien kunnen de Mosquito’s verplaatst worden. Ik ben niet bang voor de gezondheid van andere kinderen.’