Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2013

Reddingspoging Ruïne van Teylingen

VOORHOUT – Een groepje vrijwilligers heeft de handen ineen geslagen om het beheer van de ruïne van Teylingen over te nemen. Gerard Rutgrink heeft samen met vier anderen de stichting Beheer Kasteel Teylingen opgericht en dit initiatief wordt warm verwelkomd door de Rijksgebouwendienst.

Het voortbestaan van het oude slot is sinds dit jaar onzeker; veel subsidiegelden zijn ingetrokken. Rutgrink zelf was jaren de beheerder van de ruïne van Teylingen en hij zag met lede ogen toe dat dit monument in haar voortbestaan bedreigd werd. ‘Ik wil niet dat er een vacuüm ontstaat. Daarom heb ik contact opgenomen met de Stichting Vrienden Slot Teylingen (waar onder meer Herman van Amsterdam bij betrokken is, red.). Samen gaan we de ruïne weer open stellen voor het publiek.’

Onlangs vertelde Rutgrink dit idee aan wethouder Kees van Velzen. Die reageerde enthousiast en zegde toe dat de gemeente zou meewerken aan de plannen om de ruïne open te houden voor evenementen en schooluitjes. Maar de plannen gaan verder: ‘We willen in de toekomst een middeleeuwse tuin aanleggen, een slotgracht graven en de nabijgelegen kaasschuur als museum gebruiken.’ Maar dat kan nog jaren duren, zo beseft Rutgrink: ‘Ons hoofddoel is dat de ruïne van Teylingen open moet blijven. Niet alleen voor de beleving, maar ook voor het behoud van het culturele erfgoed.’

De stichting Beheer Kasteel Teylingen is op zoek naar vrijwilligers, die zich kunnen aanmelden via: beheerder@kasteelteylingen.nl. Ook donateurs en sponsors kunnen contact opnemen via dit emailadres.