Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2013

Fiorettileerlingen klaar voor reis naar Tonami


LISSE – Het was nog één laatste officiële bijeenkomst op maandag 18 maart, maar voor acht leerlingen van het Fioretticollege wordt op 18 april een droom werkelijkheid. Dan mogen ze elf dagen naar het Japanse Tonami en bezoeken daar onder meer de opening van de 63ste editie van de Tulip Fair, die in deze zustergemeente van Lisse plaats vindt.

In totaal hadden zich 25 kinderen aangemeld om mee te gaan naar Japan. Zij kregen allemaal de opdracht om een werkstuk te maken, dat hun enthousiasme zou uitdrukken, zo legt docent en begeleider Tanja van Sabben uit. ‘Daarna gingen de kinderen op gesprek en spraken we over hun motivatie en of ze last van heimwee hebben.’ Ook werd gekeken of de kinderen goede cijfers hadden; de leerlingen zullen namelijk een week school missen en ze moeten de gemiste stof wel weer kunnen bijwerken.

De afgelopen weken hebben de acht uitverkoren 12- en 12-jarigen al flink hun Japans kunnen oefenen, zo bleek tijdens de door de Stichting Holland Tonami (SHT) opgezette bijeenkomst in het gemeentehuis. Woorden als ‘Ohio’ (goedemorgen), ‘Konishiwa’ (goedemiddag) en ‘komban-wa’ (goedenavond) vloeiden soepeltjes over de lippen. En voor de meeste leerlingen was het ook geen probleem om zichzelf voor te stellen: ‘Wata site wa (je naam) des’.

Ed Takken van de SHT gaf bij zijn presentatie nog enkele tips over de omgangsvormen in het land van de rijzende zon. ‘Als je bij een huis naar binnen gaat, moet je je schoenen uitdoen en voor de wc staan er aparte pantoffeltjes klaar.’ Ook moeten de leerlingen nette kleding meenemen voor speciale evenementen, alsmede cadeaus voor hoogwaardigheidsbekleders die ze gaan ontmoeten, zoals de burgemeester van Tonami. Tijdens de farewell party zullen de kinderen liedjes zingen en toneelstukjes tonen, als dank voor hun verblijf in Tonami. De perikelen van de leerlingen zijn via Facebook te volgen (tonam2013); daar zullen de kinderen hun foto’s en verhalen op plaatsen.