Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2013

Gemeente krijgt miljoenen Rijn Gouwe Lijn terug

OEGSTGEEST – Gedeputeerde Ingrid de Bondt en wethouder Wendelien Tönjann hebben een akkoord bereikt over de Rijn Gouwe Lijn (RGL) miljoenen. Naar verluidt zou het gaan om vele miljoenen euro; heel goed nieuws dus. De politieke partijen zijn echter laaiend; zij hadden dit nieuws nog onder de pet willen houden.

Jaren geleden is de gemeenteraad akkoord gegaan met het meebetalen aan zowel de Rijnlandroute als de RGL, een tramverbinding van Gouda naar de kust. De Rijnlandroute komt er, maar het deel van de RGL tussen Leiden en Noordwijk wordt vervangen door een hoogwaardig openbaar vervoerverbinding. Dat was vorig jaar reden voor de gemeenteraad om te hameren op teruggave van het geld voor de RGL. Ook in het nieuwe coalitieakkoord tussen VVD, PrO en LO was deze eis weergegeven.

Onlangs kondigde Tönjann al aan in gesprek te zijn met De Bondt en tijdens een politieke avond twee weken geleden verstrekte ze in beslotenheid informatie over de uitkomst van deze gesprekken. De provincie Zuid-Holland betaalt (een deel van het) bedrag van 5,6 miljoen euro terug aan Oegstgeest. Naar verluidt wil het college voorstellen om vijf miljoen euro van dit geld te stoppen in de grondexploitatie van Nieuw-Rhijngeest. De gemeente heeft namelijk al in 2008 gesteld dat ‘voor de ontwikkeling van Nieuw-Rhijngeest zuid (onderdeel van het Bio-Science Park) een rechtstreeks aansluiting op de N206 en van daaruit op de A44 van cruciaal belang is’. Geld voor het project Nieuw-Rhijngeest zuid is indertijd gebruikt voor het meefinancieren van de RGL en bij teruggave van de RGL-bijdrage gaat dat geld dus weer terug naar de grondexploitatie voor Nieuw Rhijngeest.

Tönjann is woest dat informatie over de deal naar buiten is gekomen en vermoedt dat een van de gemeenteraadsleden loslippig is geweest. ‘Ik ga nergens op reageren. Ik vind dat ongepast en ben het zat. Er zijn raadsleden die hun mond niet dicht houden. Als ik iets vertrouwelijks zeg, staat het toch een week later in de krant. Ik vertel ze nooit meer wat. Dit is nu al de derde keer dat me dit overkomt. Ik kan niet zeggen of er positief nieuws is, maar ik neem dit heel hoog op.’

Aan alle fractievoorzitters is gevraagd wat zij vinden van het heuglijke nieuws dat de gemeente miljoenen euro’s tegemoet kan zien. Ze reageren stuk voor stuk voorzichtig. Marien den Boer (CDA): ‘De RGL wordt deels gefinancierd vanuit Nieuw Rhijngeest. Ik ga ervan uit dat het geld daar deels naar terugvloeit. Het is aan het college om hier een voorstel over te doen.’ Rob Braun (TO): Ik bevestig en ontken niks. Als de gemeente geld krijgt, zonder verplichtingen kun je blij zijn. Ik wacht gewoon het stuk af dat naar de raad toekomt.’

Michiel Teeuwen (VVD) schuift zijn irritatie ook niet onder stoelen of banken. ‘Ik sta versteld van je vragen. Het is het vak van raadsleden en bestuurders om vertrouwelijke informatie ook vertrouwelijk te houden. Ik word meer en meer geconfronteerd met lekken. Ik ga hier werk van maken.’ Tim van Tongeren (PrO) stelt: ‘Ik kan hier niets over vertellen. We hebben altijd gezegd dat we voor de koppeling waren van de RGL en de Rijnlandroute. De Rijnlandroute gaat door en de RGL is afgeblazen. Dan ligt er een probleem en daar hebben we de wethouder voor aan het werk gezet. Wat daar uitkomt, is in beslotenheid gemeld. Daar doen we geen uitspraak over.’

Eelke van den Ouweelen (Lokaal) onthoudt zich van commentaar, maar Simon Vogel (LO) stelt: ‘Het is een knap ingewikkeld verhaal. We hebben gehoord van de wethouder hoe de onderhandelingen zijn verlopen. Een deel van de RGL-gelden is opgenomen in de grondexploitatie van Nieuw Rhijngeest. Het is natuurlijk ontzettend goed nieuws, maar het is mij nu nog niet precies duidelijk hoe het zit. Het is moeilijk om heel blij te zijn, maar ik heb wel het gevoel dat we dit straks heel positief kunnen bekijken. Wethouder Tönjann lijkt enthousiast over hoe het verlopen is.’Volgens Gerard Hofstede, bestuursadviseur communicatie van de Provincie Zuid-Holland volgt de raadsbehandeling van deze overeenkomst nog in Oegstgeest. Ook Katwijk en Zoeterwoude kunnen een teruggave van de RGL-gelden tegemoet zien.