Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Laatste kans voor ‘t Haasje

OEGSTGEEST – Er is nog altijd een kans, dat snackbar ’t Haasje aan het Boerhaaveplein kan blijven. Hiervoor was het noodzakelijk, dat de politiek een positieve houding aan zou nemen over een verbouwingsvoorstel van de Lidl. Maar helemaal van harte ging het niet; commissielid Dekker (VVD) stelde: ‘Deze handelwijze schuurt aan tegen chantage’.

Dekker hekelde dat de Lidl de politiek voorwaarden stelde over een ingediend vlekkenplan. Bij een positieve grondhouding voor uitbreiding van de Lidl, zou een eventuele horecafunctie behouden kunnen blijven. Maar bij een  negatieve grondhouding, sneuvelt de snackbar. Dekker: Mijn eerste reactie was: daar ga ik met een gestrekt been in. Maar wie is daarbij gebaat? Niet de snackbar ’t Haasje.’ Ook commissielid Veenstra (PrO) was niet laaiend enthousiast: ‘De oplossing maakt ons niet blij, want op het gebied van de ruimtelijke kwaliteit wordt de plank misgeslagen. Het voorstel krijgt een dikke onvoldoende. Als er uitbreiding komt, moet dat voor de snackbar zijn en niet voor de Lidl.’
Fractievoorzitter Vogel (LO) vond dat er spraak was van een ‘vlekkenplein. De Lidl is één grote vlek en de andere winkels zijn de kleine vlekjes. We vinden het positief dat Lidl wil investeren en de mogelijkheid wil bekijken van het behoud van de horecavoorziening. Het grootste nadeel van dit plan is dat het karakter van het plein wezenlijk wijzigt. Het deel voor de snackbar wordt gehalveerd tot een steegje.’ Het wordt heel lastig om hier ja tegen te zeggen. Zijn er nog varianten mogelijk, zodat het karakter van het plein behouden blijft? Ook Braun sprak van een ‘overkill’ voor de wensen van Lidle en vroeg zich af of de raad het Lidlplan moest slikken of er in moest stikken.

Fractievoorzitter Den Boer (CDA) pleitte om te kijken naar wat wel mogelijk is. ‘We zien dit voorstel van Lidl als start voor de onderhandelingen en niet meer dan dat.’ Het college van burgemeester en wethouders gaat rond de tafel zitten en moet komen tot een overeenkomst met de Lidl. Daarbij wordt de gewenste omvang van de uitbreiding van het pand besproken en ook moet de plek voor het Haasje meer worden dan een steeg.

Wethouder Tonjann stelde dat ze haar best zou doen. ‘De tekening van Lidl vinden wij absoluut niet kunnen. Als u een positieve grondhouding aanneemt zijn we er nog lang niet. De zaken die u noemt, moet ik uitwerken en ook dat is geen garantie.’ Op de vraag of er meer varianten mogelijk zijn, antwoordde de wethouder: ‘We zijn met de Lidl niet heel veel verder gekomen. Het gaat erom of u een positieve grondhouding heeft. Verdichting gaat er sowieso komen. Dat staat buiten kijf. De vraag is, of ik daar mee verder kan van u. ‘De Lidl wil uitbreiden en als dat niet kan, houdt alles op.’ Binnen twee weken komt de wethouder met een concreet uitbreidingsvoorstel naar de gemeenteraad.