Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2013

SBDO en VOO roepen wethouder op tot samenwerking


OEGSTGEEST – De Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) en de Vereniging Oud Oegstgeest slaan de handen ineen. Ze doen een gezamenlijke oproep aan het college van burgemeester en wethouders om betrokken te worden bij de planvorming voor het oude dorp. Aanleiding voor deze actie is het bestemmingsplan Oranje Nassau, dat drie jaar geleden door de Raad van State deels werd afgekeurd. Afgelopen week is een nieuw plan opgesteld en bezwaarmakers krijgen slechts tot 11 april de tijd om hun mening kenbaar te maken. Dat zou moeten gebeuren in de commissie Ruimte. Probleem is echter, dat die hele commissievergadering niet doorgaat.

Gerardine Sep van de SBDO is dan ook helemaal niet te spreken over deze slechte vorm van communicatie en inspraak. ‘Al drie jaar lang wachten we op een herziening van het bestemmingsplan Oranje Nassau, dat eigenlijk al in 2011 klaar had moeten zijn. Nu is die herziening er eindelijk en krijgen we minder dan een week de tijd om te reageren. Is dat nu burgertje pesten of het ultieme toonbeeld van machtsvertoon?

Ook de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO) is niet te spreken over de wijze waarop dit besluitvormingsproces wordt aangepakt. Volgens hen voert de gemeente een ad-hoc beleid waar het gaat over het toepassen van uitzonderingen op de regels rond nieuw- en verbouw. ‘Ze kunnen een wolkenkrabber neerzetten in het beschermd dorpsgezicht, als ze willen!’ Daarom pleiten beide organisaties ervoor, dat de gemeente samen met hen optrekt in het opstellen van de regels voor het bouwen in het beschermde dorpsgebied. En met name de regels voor het toepassen van uitzonderingen.

Sep: ‘Wil de wethouder het oude dorp nu wel of niet beschermen? Als ze dat wil, laat haar dat dan tonen door in gesprek te gaan met de VOO en SBDO over de standaardisering van het ontheffingsbeleid. Want de huidige bestemmingsplannen hebben toch geen nut, als je in dit dorp toch alles via ontheffingen mag doen. Op dit moment luistert de gemeente niet naar ons. We doen deze oproep om echt samen te werken. Stuur ons niet met een kluitje het riet in, maar help mee om het karakter van dit oude dorp te handhaven. Laat het vertrouwen niet verder dalen en de argwaan niet verder toenemen!’