Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juni 2013

Voorzichtig positief

KAAG EN BRAASSEM – De meicirculaire van de rijksoverheid bracht wat voorzichtig positief nieuws. Op basis van die nieuwe gegevens komt de gemeentelijke begroting de komende jaren op een kleine plus uit. Maar ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De overheid komt nog met extra bezuinigingsmaatregelen van 6 tot 8 miljard euro. Bovendien krijgen de gemeenten nog een tsunami aan kortingen mee voor de drie decentralisaties (Wet werken naar vermogen, de Jeugdzorg en de AWBZ dagbesteding en dagbegeleiding).

In februari leek het er nog op, dat de gemeente een negatief resultaat zou hebben in 2017 van 1,2 miljoen euro. Maar de precario op kabels en leidingen wordt vooralsnog niet afgeschaft, dus hoeft de gemeente nog geen rekening te houden met de vermindering van die inkomsten. Verder verwacht het ambtenarenapparaat dat de inkomsten voor de bouwleges de komende vier jaar zullen stijgen van 150.000 euro naar 225.000 euro. Daar staat een kostenstijging van twee ton tegenover voor ‘werkgeverslasten’ ten behoeve van de ambtenaren.

Volgend jaar houdt de gemeente volgens de huidige cijfers dus 1.071.000 euro over. De politiek moet besluiten of dit in de reservepot kan, of dat het wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld het speelruimtebeleidsplan, verlaging van de afvalstoffenheffing of de versnelde afschrijving van de bruggen. De politici werden wel gewaarschuwd door de ambtenaren: ‘De informatie over de drie decentralisaties (3D’s) komt op z’n vroegst in september; dat is een groot risico dat er nog aan zit te komen.’