Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2013

‘NME draaipunt voor initiatieven’

LISSE – Er komt een natuur- en milieueducatie bezoekerscentrum (NME) in de hofboerderij van stichting Landgoed Keukenhof. Het college van burgemeester en wethouders is in principe tot een akkoord gekomen, zo liet wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) dinsdag 25 juni weten. Alleen enkele details, zoals de hoogte van de te betalen huur, moeten nog overeengekomen worden.
Het NME is een van de wensen uit het coalitieprogramma en het lijkt erop, dat dit gerealiseerd wordt net voordat de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart plaatsvinden. Het college heeft 45.000 euro per jaar uitgetrokken om het NME niet alleen op te richten, maar ook in stand te houden. De bedoeling is wel, dat een onafhankelijke en nieuw op te richten stichting andere financieringsbronnen aanboord, zodat de gemeentelijke subsidie met eenzelfde bedrag omlaag kan.
Van Zelst ziet veel mogelijkheden voor het NME: ‘In eerste instantie hadden we het plan om een NME voor scholen op te stellen. maar we willen ook een NME-bezoekerscentrum oprichten. Die twee dingen gaan we samen onderzoeken en uitwerken. De bedoeling is om klein te beginnen, waarbij wordt samengewerkt met externe particuliere partijen. We zijn in gesprek met stichting Landgoed Keukenhof om het NME op de hofboerderij te vestigen. Het is nu aan de uitwerking.’
Verschillende instanties zijn bezig met kennisontwikkeling over de natuur, zoals de Heemtuin Lisse, het project ‘Samen Duurzaam’ van Holland Rijnland en de Omgevingsdienst West-Holland. Van Zelst laat weten: ‘We willen dat het NME een draaipunt wordt voor initiatieven. Doel is ook dat er een NME-initiator komt. We gaan scholieren ontvangen, die met lespakketten in aanraking komen. Vervolgens worden ook initiatieven op energie of zonnepanelen en dergelijke opgezet, zodat die letterlijk en figuurlijk hun slag en draai kunnen krijgen. Het NME wordt op termijn een natuur- en milieu ontmoetingscentrum op het gebied van uitdenken en ontwikkelen van initiatieven.’
Dit jaar moet al begonnen worden met de voorbereidingen van de realisatie van het NME. Van Zelst: ‘In januari van 2014 moet de eerste tentoonstelling worden gehouden en moet de organisatiestructuur staan. We hopen dat het letterlijk en figuurlijk snel zichtbaar wordt.’ Op dit moment wordt de boerderij Puntenburg niet meer overwogen als mogelijke locatie voor het NME.