Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2013

‘Raadsinformatiebijeenkomst is poppenkast’

LISSE – En nog altijd durven de politieke partijen het besluit om een deel van de Kanaalstraat af te sluiten voor fietsers niet door te zetten. Ondanks een bijna raadsbrede motie voor het afsluiten van de Kanaalstraat in het centrum tijdens de zater- en koopzondagen, deinsden de politici donderdag 20 juni terug om spijkers met koppen te slaan. Dit bleek tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur.

De partijen die ruim een half jaar geleden een motie indienden voor het voor het fietsverkeer afsluiten van de Kanaalstraat tussen de Heereweg en de Molenstraat (D66, VVD, CDA en SGP/ChristenUnie) trokken hun ferme standpunten in. En ze bleken dit al besloten te hebben voorafgaand aan de commissievergadering. Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) liet namelijk weten dat de politie geen voorstander was van een fietsverbod. Dit zou niet te handhaven zijn. Ook niet als dit enkel in het Kanaalstraatgebied tussen de Kapelstraat en de Molenstraat zou gebeuren.

Van Zelst las voor uit een brief van politieteamchef Peter Koot: ‘Het is geen voetgangersgebied en winkelpromenade. Fietsers nemen altijd de korte weg. Ze negeren altijd de regels en veranderen van route als het zo uitkomt. Wij adviseren pas een fietsverbod als het gaat om meer dan 200 voetgangers per m2 per tijdseenheid. We adviseren om handhaving van fietsverbod op dit vlak niet in te stellen.’ Deze tekst was koren op de molen voor Van Zelst die van het begin af aan al heeft laten weten tegenstander te zijn van een fietsverbod.

Commissielid Jaap Schuijt (CDA) liet namens de vier partijen weten dat ze nu geen beslissing willen nemen. ‘We willen eerst met alle belanghebbenden die betrokken zijn met deze uitgebreide materie praten. Dan gaat het om winkeliers, bewoners en omwonenden van de zijstraten.’ Dit moet gebeuren in de vorm van een ‘raadsinformatiebijeenkomst’. Probleem is echter, zo stelde fractievoorzitter Dolf Kistemaker (PvdA), dat hierbij hoogstwaarschijnlijk niet de groep mensen aanwezig zullen zijn, om wie het daadwerkelijk gaat; de toeristen en shoppers van buiten Lisse. Zij komen immers met hun kinderen naar het winkelcentrum en worden daar geconfronteerd met (bijna)botsingen tussen langs scheurende fietsers en spelende en huppelende kinderen.

Kistemaker was er helemaal klaar mee: ‘Dit wordt een poppenkast. Het is een welles-nietes spel tussen het college en een aantal fracties. Het gaat niet meer om het onderwerp, maar om wie er gelijk krijgt; het college of de vier partijen.’