Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 augustus 2013

Koken voor de goden

LISSE – De televisiester en topchef Lonny Gerungan heeft een missie; hij wil de komende jaren een keten aan ‘pop-up restaurants’ opzetten; eetgelegenheden die slechts korte tijd actief zijn en dan weer stoppen. In dat kader verzorgt Gerungan de hele maand oktober in de Nachtegaal een zes gangen diner dansant, inclusief live optredens van bekende Nederlandse artiesten.
 
Donderdag 18 juli was ‘Lonny’, zoals hij algemeen bekend staat, al in de Nachtegaal. Hij proefde en selecteerde persoonlijk de gerechten die in oktober geserveerd worden aan de 2.200 mensen die ongetwijfeld van zijn kookkunsten willen genieten. En concessies doet Lonny (57) niet, want zijn gasten krijgen enkel de traditionele Balinese gerechten voorgeschoteld. ‘Ik wil de Indonesische keuken extra promoten, zodat deze niet vergeten wordt. Dat dreigt namelijk wel te gebeuren, door een invasie van onder meer de Thaise keuken en de sushibar.’
 
Op Bali worden veel gerechten gelinkt aan traditionele offermaaltijden, die geserveerd werden voor belangrijke gasten. En ook de gasten van de Nachtegaal mogen deze smaakervaring beleven; zo wordt onder meer een heel speenvarken op de Balinese manier bereid, kan genoten worden van verschillende types rijst, kruiden en groenten. Ook krijgen de eters saté, eieren, kip en een 12 uur gestoofde eend voorgeschoteld. ‘De Balinese gerechten zijn kruidig en soms zoet. In feite is het eten de apotheek van de Indonesische keuken; dat komt door alle verschillende typen kruiden die we gebruiken. Al die kruiden als gember en kruidnagels hebben medicinale kwaliteiten.’ En wie jarig is, krijgt gele rijst op zijn bord: ‘De kleur van de goden’.
 
De zes gangen worden iedere oktoberavond tegelijkertijd aan de gasten voorgeschoteld en tussen het eten door treden bekende Nederlanders op. De etensgenieters kunnen zich dan ook verheugen op optredens van rasartiesten, maar ook Lonny zelf is iedere avond aanwezig en is zelfs van plan om tussen de gerechten door te zingen; al dan niet samen met zijn gasten. Het wordt voor 65 euro per persoon dan ook een heerlijk avondje uit.
 
Lonny is met name bekend geworden door de televisie; ‘Dat was voor mij een zegen en het heeft mijn leven verrijkt. Dankzij de televisie en het programma ‘De Rijsttafel’ is mijn leven verrijkt en heb ik veel meer gezien dan ik ooit gedacht had.’ Zoals het een goed kok betaamt, vertelt hij niet wat zijn favoriete gerecht is: ‘Eten is als de kleding die je aantrekt. Net zoals je jezelf iedere ochtend afvraagt wat je gaat aantrekken, heb ik iedere dag zin om weer wat anders te eten.’
 
Lonny verzorgt in oktober twintig avonden lang het zes gangen diner ‘Menu Bali’. Reserveren kan via: 06 5592 2742.