Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 augustus 2013

Zeeheldenwijk wordt aangepakt

LISSE – De Zeeheldenwijk wordt de komende tien jaren opgehoogd. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat er minder kans komt op overstromingsgevaar. De straten, trottoirs, tuinen en achterpaden moeten circa 30 centimeter hoger komen te liggen.
 
In de afgelopen decennia is de openbare ruimte langzamerhand weggezakt, al geldt dat niet voor de huizen die op palen staan. Maar door die verzakkingen ontstaan problemen voor de toegankelijkheid van de woningen; de hoogteverschillen tussen de straat en de drempels van de woningen wordt almaar meer. Bovendien neemt het overstromingsrisico toe; zowel van het oppervlaktewater als vanuit de riolering.
 
Het college van burgemeester en wethouders wil de komende tien jaar daarom ruim 3 miljoen euro uitgeven om de Zeeheldenwijk te verhogen met 20 tot 30 centimeter. Het gaat onder meer om de De Ruijterstraat, Barentszstraat, het Van Heemskerkplein en het Doormanplein. Het eerste deel van de werkzaamheden begint al dit jaar in de Barentszstraat en Van Linschotenstraat en het wordt volgens wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) ‘in samenspraak’ gedaan met wooncorporatie Stek en de mensen die in hun eigen huis wonen.
 
Door het openbare gebied op te hogen, is het ook noodzakelijk dat de tuinen en achterpaden van de huiseigenaren hoger komen te liggen. Daarvoor zijn zij echter zelf verantwoordelijk, zo oordeelt de gemeente. Wel krijgen de eigenaren gratis zand en grond om de ophoging zelf te voltooien. De gemeente probeert met behulp van buurgericht werken eraan bij te dragen dat de buren dit gezamenlijk gaan oppakken.