Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 augustus 2013

Het net sluit zich

OEGSTGEEST – Het gemeentebestuur weigert volledige openheid van zaken te geven over de twee integriteitonderzoeken. Een sfeer van stilzwijgen en niet verstrekken van informatie vormt daarom de bodem voor toekomstige integriteitschendingen.
 
Op de gemeente zijn verschillende afdelingen actief onder de directie. Dat zijn de afdelingen BBO (beleids- en bestuursondersteuning), Concernstaf, BOI (bedrijfsondersteuning en informatiebeheer) en Publiekszaken. Ook zijn ambtenaren actief voor de afdelingen WSO (welzijn, sociale zaken en onderwijs), BOR (beheer openbare ruimte) en VROM (volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu). Het Servicepunt71 is een gemeenschappelijke ambtelijke organisatie, maar het is al zeker dat geen van de twee onderzoeken zich hierop richt. Immers, tegen ambtenaren van Servicepunt71 loopt al een ander integriteitonderzoek.
 
Het persbericht van de gemeente laat weten dat ‘passende sancties genomen zijn tegen ‘drie (voormalig) leidinggevenden en drie medewerkers’. Dat betekent dus, dat er minimaal één leidinggevende is, die niet meer voor de gemeente werkt. Een telefoontje met het gemeentehuis brengt hier opheldering over. Alle afdelingshoofden bleken bereikbaar, met uitzondering van de heer H.B., afdelingshoofd van WSO. Desgevraagd stelde de vriendelijke telefoniste ‘niet te weten wanneer het afdelingshoofd weer terug is’.
 
Vooralsnog houden de politici hun mond over wie er verantwoordelijk is, angstig als ze zijn om een door het college van burgemeester en wethouders opgelegd omerta te doorbreken. Wel stelt fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) dat het college niet verantwoordelijk gehouden hoeft te worden voor de misstappen van de ambtenaren: ‘Iedereen weet dat je je aan de regels hebt te houden. Al heb je nog zo weinig leiding gehad, als je de regels overtreedt ben je in persoon daarvoor aansprakelijk. Het zou wat zijn als je altijd maar naar de leidinggevende zou verwijzen.’ Hij neemt genoegen met de aangekondigde maatregelen tegen de ambtenaren die de fout zijn ingegaan. ‘Een oproep tot verdergaande consequenties vind ik onnodig. Het is onzin om steeds hoger consequenties daaraan te verbinden. Voordat we het weten, beginnen we te roepen dat het ook Mark Rutte zijn schuld is.’ Hij verzucht: ‘Ik mag hopen dat alle lekken boven water zijn. Maar zekerheid hebben we daar nooit over. Het gaat erom dat als je over de schreef gaat, dat het dan ook gecontroleerd en geconstateerd wordt.’
 
Het is echter onzeker of met deze twee onderzoeken alles boven water is gekomen. Zo gaan er verhalen over een ondernemer die zwaar onder druk is gezet door ambtenaren om een bepaalde verklaring te ondertekenen. Anders zou hij wel eens tegengewerkt kunnen worden bij andere gemeentelijke regelingen. Fractievoorzitter Rob Braun (TO) stelt: ‘Ik had gehoopt en gedacht dat het een incident zou zijn, maar het is een olievlek als je ziet hoeveel mensen erbij betrokken zijn. Misschien is het wel een topje van de ijsberg. De verantwoordelijkheid wordt nu richting de ambtenaren geschoven, maar hoeveel jaren speelt dit al? Ik vind dat er een politieke verantwoordelijkheid moet zijn. Iedere maand valt een nieuw lijk uit de kast en het is steeds weer erger dan gedacht. Er is een cultuur waarbij ambtenaren elkaar onderling niet aan durven spreken.’ Hij roept op om een vertrouwensambtenaar in te zetten. ‘In Oegstgeest kun je niet in een veilige omgeving werken. Zaken worden oogluikend toegestaan, terwijl het college haar straatje schoon veegt.’