Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2013

‘Geen sprake van sjoemelen’

OEGSTGEEST - Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 12 september ging het er heet aan toe tijdens de behandeling van de onderzoeken over de integriteit van de ambtenaren. Maar wethouder Johanna Haanstra kan rustig slapen, want zij krijgt het vertrouwen van de drie coalitiepartijen VVD, PrO en Leefbaar Oegstgeest. De oppositiepartijen CDA, Lokaal en Transparant Oegstgeest, die gezamenlijk vier zetels vertegenwoordigen, lijken machteloos.
De stemmen waren tijdens de discussie al gauw geteld, dus de oppositiepartijen beseften, dat een motie van wantrouwen geen enkele kans zou maken. VVD-fractievoorzitter Michiel Teeuwen noemde het ‘schadelijk voor het dorp’, dat de oppositiepartijen de afgelopen zomer meer duidelijkheid eisten over de integriteitsonderzoeken.
Wethouder Johanna Haanstra liet na afloop van de vergadering weten, dat zij absoluut niet vindt dat de ambtenaren gesjoemeld hebben. ‘In de meeste situaties was er geen sprake van eigen belang. Maar het gedrag kon niet en passende maatregelen zijn genomen. Integriteit wil niet alleen maar zeggen dat je bezig bent met zelfverrijking. Voor het grootste deel van de medewerkers gaat het om onjuist en incapabel handelen en geen verantwoordelijkheid nemen. Dat is geen gesjoemel, maar plichtsverzuim en dat is heel wat anders.’ Ze vervolgde: ‘Dit is vorig jaar al geconstateerd en nu ruimen we het op. Het zou zomaar kunnen zijn dat we (nog meer) dingen tegen komen en dat we daar wat mee gaan doen. Maar ik ben daar niet bang voor.’