Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 oktober 2013

Column

KAAG EN BRAASSEM - Jaren van bezuinigingen staan voor de deur en net op dit moment vermindert de Provincie Zuid-Holland de controle op de gemeentelijke financiën. ‘Overgaan op horizontaal toezicht’ heet dat in politieke termen. De vraaag is echter, of dit nu wel zo’n goed idee is.
De rijksoverheid bezuinigt zes miljard euro (6.000.000.000), oftewel gemiddeld 15 miljoen euro per gemeente. Daarnaast moeten de gemeenten vanaf 2015 gaan zorgen voor de uitvoering van de Wet werken naar vermogen, de Jeugdzorg en de AWBZ dagbesteding en dagbegeleiding, oftwel de 3D. Ook hier gaat veel, heel veel geld in om. En omdat eveneens op deze zaken bezuinigd wordt, is het aan de gemeenten (en dus de politici) zaak om de resterende gelden zo goed mogelijk te verdelen onder de meest kwetsbaren van onze samenleving.
En net voordat dit allemaal plaats vindt, trekt de provincie Zuid-Holland zich grotendeels terug waar het gaat om het financiële toezicht. Toegegeven, de gemeenteraad houdt al jaren controle op de financien en de raadsleden moeten er voor zorgen dat er niet nodeloos miljoenen euro’s over de balk gegooid worden door het gemeentelijk apparaat. Maar het opleggen van de bezuinigingen en de overgang van de 3D zijn toch zaken van een heel andere orde.
Bestuurders en politici geven grif toe, dat zij op dit moment  nog altijd geen idee hebben over wat er precies op hun af komt. Het lijkt me dan ook, dat iedere hulp hierbij welkom is. Maar toch treedt de provincie terug waar het gaat om de controle van de gemeentelijke begrotingen. Wethouder Ton van Velzen vindt dit geen probleem: ‘Dit is een stukje deregulering bij de provincie’.
Zijn de raadsleden dan niet opgewassen tegen de taak die voor hen ligt? Dat wil ik niet zeggen. Natuurlijk heeft niet ieder gemeenteraadslid evenveel kennis over de gemeentelijke financiën, maar elke fractie maakt gebruik van vakspecialisten. Bovendien werkt een onafhankelijk accountantsbureau in opdracht van de raad en dit bureau kan desgewenst onduidelijke zaken uitzoeken. Maar mocht het zo zijn, dat door alle veranderingen die op de gemeenten afkomen, de raadsleden onverhoopt toch het overzicht zouden verliezen, dan was het toch fijn geweest wanneer de provincie Zuid-Holland het volledige overzicht zou hebben.