Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Inwoners krijgen vier keuzes over toekomst gemeente

OEGSTGEEST – De gemeenteraadsleden lijken in meerderheid geen voorstander te zijn van een gemeentelijke fusie. Dit bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering, waar de politici debatteerden over de keuze van de scenario’s ‘gemeentelijke samenwerking en/of samenvoeging’.
Het bureau Louter heeft in een periode van enkele maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste toekomstkeuzes voor Oegstgeest. Hieruit kwamen de opties: ‘Fusie van Oegstgeest met Leiden en eventueel Leiderdorp’, ‘Oegstgeest zelfstandig in de Leidse regio’ en ‘Oegstgeest in samenwerking met Katwijk’. Over een van deze keuzes moeten de politici hun voorkeur uitspreken in de gemeenteraadsvergadering van december. In de tussentijd kunnen de inwoners van Oegstgeest hun mening spuien op de daarvoor geopende website www.denkmee.oegstgeest.nl. De coalitiepartijen VVD, LO en PrO dienden echter een amendement in om ook te kijken naar de mogelijkheid dat Oegstgeest gaat samenwerken met zowel Katwijk als Noordwijk.
Fractievoorzitter Michiel Teeuwen (VVD) noemde dit de ‘KNO-variant. Katwijk, Noordwijk en Oegstgeest grenzen aan elkaar en is een prachtig geheel.’ Simon Vogel (LO) wist het nog mooier te verwoorden: ‘Met een samenwerkingsscenario met Noordwijk en Katwijk krijgen we Oegstgeest aan zee.’ Fractievoorzitter Rob Braun (TO) vond het ‘logisch om samen te gaan met Leiden’, maar Marien den Boer (CDA) vond juist dat er ‘grote nadelen’ zitten aan een gemeentelijke fusie.  Tim van Tongeren (PrO) stelde onder meer: ‘Wij vinden dit besluit te belangrijk om er alleen over te besluiten door de raadsleden.’ Hij kondigde aan, dat zijn partij een initiatiefvoorstel gaat indienen, wat ervoor moet zorgen dat een raadplegend referendum gehouden kan worden in Oegsttgeest.
Het amendement  van VVD, PrO en LO werd met 17 stemmen voor en één tegen aangenomen. Vanaf maandag 23 september kunnen de inwoners van Oegstgeest meepraten over de vier mogelijke toekomstscenario’s voor de gemeente. Op dinsdag 8 oktober is er een informatieavond voor maatschappelijke organisatie en de avond erna, woensdag 9 oktober, volgt een informatieavond voor de inwoners.’