Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Ambtenaren zorgen zelf voor behoud baan

STREEK – In heel Nederland is geen werknemer zijn baan zeker, maar  dit probleem ljikt veel minder te gelden voor de ambtenaren die werken voor het samenwerkingsverband Holland Rijnland.

Ruim een decade geleden is Holland Rijnland opgezet, met als belangrijkste doel om een aantal regionale infrastructuurprojecten op te zetten, zoals de komst van de Rijnlandroute. De oude doelstellingen zijn grotendeels bereikt, omdat het besluitvormingsproces zo ver is gevorderd, dat het niet meer mogelijk is om de nieuwe  wegen tegen te houden. En daarmee is er een discussie op gang gekomen over het bestaansrecht van Holland Rijnland.

Dit bestuursorgaan is namelijk niet democratiisch gekozen, maar iedere maand wordt wel veel belastinggeld uitgegeven aan de bestuurders die hierbij betrokken zijn en de ambtenaren diie er voor werken. Waar in het bedrijfsleven overbodig geworden afdeling zonder mededogen worden opgeheven en de medewerkers naar het UWV gestuurd worden, blijkt dit in ambtenarenland anders te gaan.

Zo hebben de ambtenaren van Holland Rijnland een document opgesteld met daarin de vraag aan de deelnemensde gemeenten om een ´zorgplicht´ aan te gaan. De gemeenten verplichten zich hiermee om de medewerkers van Holland Rijnland een andere functie te geven, op het moment dat Holland Rijnland wordt opgeheven. Of, in ambtelijke termen: ´Wanneer u deze intentie uitspreekt, committeert Lisse zich aan de afspraak om een uiterste inspanning te doen om de medewerkers van Holland Rijnland van werk naar werk te begeleiden wanneer hier noodzaak toe is.´Na onder meer de gemeente Kaag en Braassem is nu ook het college van burgemeester en wethouders van Lisse  akkoord gegaan met de ´Nieuwe strategische agenda voor Holland Rijnland´.