Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 december 2013

Berekenend snelvaren

KAAG EN BRAASSEM – Het nieuwe systeem, waarbij booteigenaren een ontheffing kunnen krijgen om sneller te varen dan 12 kilometer per uur, heeft geleid tot een daling van het aantal afgegeven ontheffingen. Waren er in 2012 nog 87 ontheffingen, dit jaar nog maar 77. Bovendien is de wachtlijst compleet verdwenen. Een van de redenen voor deze daling, is de hoogte van het tarief voor de jaarontheffing, zo blijkt uit de ambtelijke stukken. Veel mensen nemen het risico om bekeurd te worden op de koop toe. Burgemeester Marina van der Velde is echter van oordeel: ‘De vrees dat er meer overlast zou komen, is niet bewaarheid.’
Bij de gemeente zijn dit jaar van meerdere ontheffinghouders klachten binnengekomen met betrekking tot de kosten van een jaarontheffing. De leges voor een jaarontheffing bedragen 666,25 euro, terwijl het in de gemeente maar 150 euro kost voor het varen op twee delen van de Kagerplassen (Dieperpoel en Norremeer). Die 666,25 euro zijn voor veel mensen een reden geweest om geen jaarontheffing aan te vragen. Een bekeuring kost 90 euro en er zijn snelvaarders die het risico van een bekeuring nemen en geen ontheffing aanvragen. Een ambtelijk rapport stelt: ‘In principe kunnen zij zeven keer worden bekeurd in een jaar, en dan is het nog goedkoper dan een jaarontheffing. Er zijn mensen die zo beredeneren.’ Het afgelopen jaar zijn zo’n 75 bekeuringn uitgeschreven. Niet alleen voor het snelvaren zonder ontheffing, maar ook voor het te dicht varen langs een oever of andere bootjes.
Dekschuiten met groepen jongeren en veel drank en harde muziek veroorzaken ook regelmatig overlast. Lege flesjes bier en ander vuil dat overboord wordt gegooid, “wildplassen” vanuit de boot en ander brutaal gedrag. Dit gedrag en het daarmee gepaarde overlast zorgt voor veel irritatie bij recreanten. De politie wordt vaak gemist op het water door de recreanten die zich wel aan de regels houden. Met name na 17:00 uur schitterde de politie vaak door afwezigheid, dit vaarseizoen, maar de gemeente zal vragen of de hermandad het komende seizoen ook in de vroege avonduren wil controleren op snelvaarders.