Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2013

Column

Verstoppertje
Vorige week vond de eerste politieke discussie plaats tussen alle politieke partijen die in Kaag en Braassem meedoen aan de verkiezingen. Dit evenement was opgezet door ’t Praethuys Leimuiden en trok ruim zestig mensen. De avond zelf had echter veel minder vuurwerk, dan waarop veel van de toeschouwers hadden gehoopt.
Het evenement was tevens de politieke vuurdoop voor fractievoorzitter Roel Terraneo (D66). Hij werd achter enkele tafels geflankeerd door vier vrouwelijke politici die hun zegje deden namens SVKB, VVD, CDA en PvdA. Terraneo doorstond deze eerste test met glans, op een klein minpuntje na. Hij betitelde ‘zijn’ dorp Kaag als de kleinste kern van Kaag en Braassem en werd vanuit het publiek direct gecorrigeerd. Die eer ligt namelijk bij Bilderdam.
Terug naar de opzet van de avond; waarom was het eerste ‘politiek perspectief’ niet het doorslaande succes waarop velen gehoopt hadden? De eerste insteek was prima, want de kernvraag luidde: ‘Wat mag Leimuiden verwachten van de politieke partijen na de raadsverkiezingen van maart 2014?’ Probleem was echter, dat vervolgens alle fractievoorzitters tien minuten lang mochten praten, zonder hierbij onderbroken te worden. Grote floppen als het niet doorgaan van het project ‘Dorpshart’ werden afgedaan met ‘we moeten dit afronden en dan met een nieuwe projectontwikkelaar aan de slag gaan.’
Ook wezen alle partijen er op, dat de inwoners zelf ervoor moeten zorgen dat de voorzieningen in stand gehouden kunnen worden. En hiermee wordt die verantwoordelijkheid naar de belastingbetaler geschoven. Terwijl politici aan de andere kant zeggen: ‘Wij worden voor vier jaar gekozen om besluiten te nemen namens de bevolking.’ Het is dan ook jammer dat geen enkele fractievoorzitter een goed doorwrocht (mooi woord, overigens) plan kon voorleggen aan de aanwezigen. Een plan om (zoveel mogelijk) voorzieningen te behouden, door het beschikbaar stellen van die voorzieningen aan zowel verenigingen en stichtingen als commerciële instanties. Natuurlijk kan zo’n plan tot veel kritiek zorgen, maar in ieder geval weten de kiezers dan waar ze voor of tegen moeten stemmen.
Aan het eind van de avond liepen veel toehoorders dan ook met een lichte kater naar huis; deze eerste opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart 2014 was hom noch kuit.
JOEP DERKSEN