Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 december 2013

‘Je neemt wat meer tijd om na te denken’

LISSE – De hele decembermaand, tot aan de kerst, is het advent. Tot enkele tientallen jaren geleden was deze periode voor veel mensen van grote betekenis. Maar nu moet vaak worden uitgelegd waar de adventperiode voor staat. In een drieluik vertellen, dominee Verweij, pastoor Franken en pastoraal medewerkster Hassefras wat het advent voor hen betekent. Deze week deel 3, met Nel Hassefras. 
Hassefras (67) is coördinator van het ouderenpastoraat van de Gereformeerde Kerk, die momenteel geen vaste dominee heeft. Het ouderenpastoraat wordt daarom voornamelijk onderhouden door contactpersonen en ouderlingen. Als er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden, zoals huwelijken of een overlijden, dan komen de mensen als eerste bij Hassefras terecht. ‘We missen de dominee wel, maar het lukt ons aardig.’ De vrijwilligers zijn blij, dat ze ondersteuning krijgen van verschillende dominees, zoals emeritus dominee Hop uit Hillegom. ‘Hij is ons vaste aanpreekpunt.’
Over Advent vertelt Hassefras: Op de laatste zondag van november gedenkt de Protestantse Kerk haar doden. Dat is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Daarna begint de adventstijd, een nieuwjaar breekt aan. In december leiden verschillende dominees de diensten, zoals de dominees Dekker en Hop. In vele Gereformeerde Kerken is het al heel gewoon dat bij aanvang van de dienst de grote Paaskaars brandt. ‘Dat is het symbool van het licht van Jezus Christus’, informeert de coördinator. ‘Voordat de dienst begint, is er eerst een minuutje rust, dan gaan de mondjes dicht. Daarna komt de dominee binnen en wordt de tafelkaars aangestoken vanuit de Paaskaars, met de woorden: ‘In dit licht mogen we ons welkom weten’. Wij vinden het een mooie gedachte om dat licht in de kerk te hebben.’ 
 
Wat doet Advent met u? ‘Je leeft tijdens de vier adventszondagen naar de kerst toe. Iedere adventszondag wordt er door een kind een kaars aangestoken, soms met een gedichtje erbij. Er staan vijf kaarsen in een standaard, de Adventsstandaard. Op eerste kerstdag mag de middelste kaars aan; dat is het symbool dat Christus geboren is. Je neemt toch wat meer tijd om na te denken. In deze jachtige tijd rennen we maar door en stilstaan is er niet bij.’ De adventsviering gaat in feite al duizenden jaren terug, informeert Hassefras. ‘De heidenen hadden hoop naar de lente en het nieuwe leven. Wij zien de Advent ook als  hoop, dat de gerechtigheid op aarde mag komen. Ieder jaar wensen we dat deze gerechtigheid komt. Je moet als Christen echt hopen dat het gebeurt. De wereld verdient meer gerechtigheid. Door de geboorte van Jezus weten we dat de wereld uiteindelijk heel zal zijn.’ Advent is de tijd van hoop op die gerechtigheid en vrede in de hemel en op aarde.