Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Meer vrouwen spelen met biljartballen

 
OEGSTGEEST – Jaren geleden werden de plannen voor de bouw van de Voscuyl ontwikkelt en dat was een grote zegen voor de biljartvereniging en andere instellingen die op die locatie in een oud gebouwtje hun onderkomen hadden. De verenigingen vormden samen een stichting en kregen het voor elkaar dat er vijf jaar geleden een fonkelnieuw gebouw werd opgericht. Anno 2013 floreert de stichting Biljart Centrum Oegstgeest (BCO) als nooit tevoren, met een verachtvoudiging van het aantal leden.
Decennialang lag het ‘gewone’ biljarten in het verdomhoekje en leek het of mensen alleen nog maar wilden poolen en snookeren. Maar die varianten van het biljarten zijn nagenoeg verdwenen als vermaaksport en de verschillende klassieke varianten van biljarten, zoals het ‘libre’ en ‘driebanden’ maakt een comeback. Niet alleen de jeugd komt weer in aanraking met het biljarten, maar ook en vooral de vrouwen. En dat komt voor een groot deel doordat de biljarttafels uit de kroeg zijn gehaald en het ambachtelijke spel in het fraaie biljartcentrum aan de Voscuyl 38 plaats vindt. Op een plek, waar het niet gaat om het drinken van bier, maar om op de biljarttafel het allerbeste uit jezelf te halen.
BCO-voorzitter Ben Duivenvoorde is een groot voorstander van de toetreding van vrouwen aan het biljartestablishment. Hij is van mening, dat vrouwen in de basis meer aanleg voor biljarten hebben dan mannen: ‘Het verschil in fysieke kracht geldt niet. Het gaat om souplesse, vooruitdenken en concentratie. Een carambole maken is een kwestie van inzicht en techniek.’
De BCO is in vijf jaar tijd uitgegroeid van vijf naar 41 leden; een verachtvoudiging, dus. Er zijn niet veel verenigingen die dat kunnen zeggen. Daarnaast komen ook veel mensen de hele dag en avond door spontaan langs om voor drie euro per uur op één van de twaalf tafels een keutje te leggen. Op een doorsnee dinsdagochtend is het dan ook al gezellig druk in het biljartcentrum. En deze ontwikkeling past precies in de filosofie van Duivenvoorde, die afgelopen week een top-8 notering haalde bij het Nederlands Kampioenschap 57/2 anker kader.
De voorzitter laat weten: ‘Mijn doelstelling is om de spelers van het biljartspel en de speler van de biljartsport met elkaar in contact te laten blijven. Dat ze met elkaar trainen en van elkaar kunnen leren. Als je als biljartspeler tips krijgt om je eigen spel te verbeteren, zorgt dat ook voor meer spelplezier voor jezelf. Ook kun je als biljartspelletjesbeoefenaar kijken naar en genieten van het spel van een sterke speler. Je staat er met je neus bovenop en kunt zien dat het niet zo moeilijk is. Het zorgt voor een inspirerende werking en creëert saamhorigheid. Dat is ook de reden waarom we gezamenlijke activiteiten opzetten, zoals het kersttoernooi en het oliebollentoernooi.’
Voor meer informatie: www.biljartcentrumoegstgeest.nl.