Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Na tien jaar eindelijk een Nederlands paspoort

 
KAAG EN BRAASSEM – Sinds vrijdag 13 december gaan Mitra Naderi met haar zoon Milad en dochter Melina door het leven als echte Nederlanders. De moeder vluchtte tien jaar geleden uit Afghanistan en heeft samen met haar man hier een nieuw bestaan opgebouwd. De drie ontvingen uit handen van burgemeester Marina van der Velde het officiële bewijs dat ze Nederlands ingezetenen zijn.
Speciaal voor deze gelegenheid, die op ‘Nationale Ceremoniedag’ werd gehouden, kwamen ook twee buren van Naderi alsmede twee oud-medewerkers van Vluchtelingenwerk naar het gemeentehuis om getuige te zijn van deze feestelijke ceremonie. Dit deed Van der Velde goed: ‘Ik ben blij dat uw buren en coaches van Vluchtelingenwerk zijn gekomen. Dat zegt wat over uw plek in de samenleving.’
De nieuwste Nederlandse  heeft het niet gemakkelijk gehad, zo liet ze weten. Eerst bracht ze vijf maanden door in Ter Apel en daarna een evenlange periode in een asielzoekerscentrum in Zutphen. Nadat zij de officiële vluchtelingenstatus kreeg, hebben zij en haar man twee jaar gewacht op een huis, dat er uiteindelijk kwam dankzij Vluchtelingenwerk. Inmiddels wonen ze al jaren in Roelofarendsveen en zijn Milad en Melina hier geboren.
Toch hangt er een schaduw over dit feestelijke evenement, want de oudste dochter, die acht maanden was toen het jonge gezin uit Afghanistan wegvluchtte, en Naderi’s man krijgen nog geen paspoort. Hiervoor moet een geboorteakte worden getoond en zo’n akte kan alleen in eigen persoon worden opgehaald door de vader en docher. ‘Dat is veel te gevaarlijk’, zo laat Masud Naderi weten.
Nadat de echtgenote de verklaring van Verbondheid had voorgelezen, kreeg ze het officiële bewijs van haar Nederlanderschap, samen met een Nederlandse vlag en oranje wimpel.