Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2013

Nieuwbouwwoningen voor starters stopgezet

Na voltooiing huidige projecten
LISSE – Het dorp groeit in de periode tot 2040 met nog slechts 1.200 huishoudens, zo blijkt uit de woningmarktmonitor. Het grootste deel hiervan (750 huishoudens) wordt gerealiseerd in de periode tot 2020. Daarna wordt de groei minder door vergrijzing en ‘gezinsverdunning’. De groei is minder sterk, dan tot voor kort werd gedacht.
De krimp in het aantal huishoudens manifesteert zich vooral in de huishoudens tussen 25 en 54 jaar. De voornaamste groei vindt plaats in het aantal huishoudens, waarin de bewoner(s) 75 jaar of ouder zijn. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor nieuwbouw voor starters, zo is op te maken uit een ambtelijk rapport. ‘Nieuwbouw wordt voor 70% betrokken door mensen uit Lisse. Het effect van nieuwbouw op vestiging en vertrek moet dus niet worden overschat.’
Overigens zijn vorig jaar 3% minder woningen verkocht en 38% minder woningen verhuurd. In de periode tot 2020 staan meer dan 1.100 woningen gepland om gebouwd te worden, terwijl de regionale taakstelling maar uitgaat van 410 woningen die in dit dorp gerealiseerd moeten worden. Overigens wordt op bestuurlijk niveau druk overlegd om die regionale taakstelling naar beneden aan te passen.
Volgens de ambtenaren moeten er geen nieuwbouwwoningen meer komen voor starters, nadat de huidige geplande starterswoningen zijn gerealiseerd. Ook zijn er voldoende ‘bereikbare’ huurwoningen.