Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 februari 2014

Duurzaam scoren

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – De eerste politieke avond in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart trok vorige week minder dan vijftig mensen. En het merendeel hiervan waren politici en partijleden. Zij luisterden naar de kopstukken van de VVD, PrO, LO, D66 en CDA die hun beste mondelinge beentje voorzetten.
Nadat de vijf toppolitici hun pitches hadden gegeven, wees gespreksleider Rianne Meester-Broetjes hen op de 223ste plaats die Oegstgeest scoort op de gemeentelijke duurzaamheidsindex. Wendelien Tönjann (VVD) vond dat deze uitslag gerelativeerd kon worden: ‘Het hoogste cijfer is een 7,2 en de marges zijn minimaal. Leiden en Leiderdorp doen het aanzienlijk slechter.’
Tim van Tongeren (PrO) wees erop dat Oegstgeest landelijk als beste scoort in de woningmarkt. ‘Oegstgeest is een rijke gemeente en de mensen hebben het hier goed. Het is opvallend dat van de term ‘People, Profit, Planet, bij LO en VVD de financiën ieder keer het zwaarst wegen.’ Vogel wees op de slecht financiële bewindvoering onder het bewind van PrO en de VVD tot de val van het college in 2012: ‘Het was ook noodzakelijk dat de financien het zwaarste wegen.’
Wat betreft energie waren alle politici voor windmolens, zolang ze maar niet op Oegstgeests grondgebied worden geplaatst. Ze riepen de aanwezigen op om met ideeën te komen voor een beter energiebeleid, maar lieten daarna de eerste de beste kans voorbijgaan om hun oproep in de praktijk te brengen. Een toeschouwer stelde voor dat de gemeente obligaties verkoopt aan de inwoners, zodat met de opbrengst hiervan zonnepannelen op de daken van gemeentelijke gebouwen geplaatst kunnen worden. De obligatiekopers delen vervolgens mee in de opbrengsten. Van Tongeren wees dit af: ‘Ik denk hooguit aan een waarborgfonds. Laat het initiatief voor de zonnepanelen bij de inwoners zelf.’ D66 vond het echter wel een goed idee, zo liet Marlene (...) weten..
Milieuvriendelijk gedrag brengt ook klachten met zich mee, zo constateerde Tönjannn: ‘Na een pilot met ledstraatverlichting, kregen we klachten dat het licht niet warm genoeg is en bij de mensen in de huizen scheen.’ De toeschouwers kregen te horen dat met de komst van nog geluidsarmer asfalt de maximum snelheid op de A44 gewoon op 120 kilometer blijft. Dit tot opluchting van veel van de toeschouwers, al hadden de politici liever gezien dat de snelheid naar 100 of zelfs 80 gebracht zou worden.
Een toehoorder beklaagde zich over het slechte openbaar vervoer in Poelgeest en het feit dat het autoverkeer er maar via één kant in en uit kan. De politici hadden hier geen oplossing voor. ‘U bent als politici dus machteloos!’ riep een man.
Een verzoek om de verstening van de voortuintjes tegen te gaan werd ook afgewezen door de lijsttrekker. Marien den Boer (CDA): We kunnen niet als gemeente zeggen dat u niet meer uw tuin volledig mag dichtstraten. We kunnen wel stimuleren dat het beter kan, door bijvoorbeeld een wedstrijd uit te schrijven voor de mooiste tuin.’