Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2014

Speeddaten tijdens politieactie

 
JOEP DERKSEN
STREEK – De politie hield dinsdagavond 11 februari een grote politieactie. Niet alleen werden automobilisten gecontroleerd op snelheid en drankmisbruik, ook konden notoire wanbetalers van verkeersboetes een bezoekje verwachten. En zij moesten per direct de pecunia lappen als ze niet de cel in wilden. Voor het eerst zette de politie een speeddate evenement op, waarbij agenten spraken met mensen die in het verleden slachtoffer waren geworden van een woninginbraak.
Politiechef Peter Koot en uitvoerend teamchef Johan Mieremet vertellen over het speeddaten: ‘Als agent doe je je ding en werkt soms vijf tot acht  inbraken per dag af. Dan loop je het gevaar dat je de inbraken alleen maar met de ‘opsporingsbril’ gaat bekijken. Maar voor de mensen zelf heeft een woninginbraak een grote impact. Wij willen inzicht krijgen hoe zij het contact met de politie ervaren hebben en wat voor invloed de inbraak op hen heeft gehad. Door deze gesprekken wordt ons een spiegel voorgehouden over onze manier van de afhandeling van de woninginbraken.’
Vijftig agenten vertrekken naar Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout om te controleren op verkeer, hangjeugd, ongeïnde boetes een vuurwapenaktehouders. Via internet kwamen de rechercheurs een Noordwijkerhouter op het spoor die illegaal een paintbalwapen had verkocht. Hij werd deze avond met een bezoekje ‘verblijdt’. Een tweede paintbalwapen werd inbeslaggenomen en proces-verbaal wordt opgemaakt. Een van de verkeerscontroles vindt plaats op de Weerestein in Hillegom en als Mieremet samen met de journalist/fotograaf naar deze locatie rijden, worden we door een tegenligger gewaarschuwd met seinende lichten. De locatie aan de Weerestein is bewust uitgekozen, informeert Mieremet lachend op deze regenachtige avond: ‘We staan bij twee bushaltes, want dan kunnen we nog schuilen als het gaat plenzen.’
Het is niet echt druk op de weg en hard gereden wordt er ook niet; de hoogst genoteerde snelheid is aan het begin van de avond nog maar 57 kilometer per uur. Veel automobilisten worden staandegehouden om te blazen. Bij Rob Heijman is alles goed; hij heeft geen alcohol gedronken. ‘Dit is al de tweede keer deze week dat ik op blazen gecontoleerd wordt’, aldus Heijman. ‘Het is een goede zaak.’ Toch is het ook raak: een jeugdige automobilist moet na het blazen de automotor afzetten en hij wordt voor een bloedproef meegenomen naar het bureau.
Hoe handelt de politie in dit digitale tijdperk op de berichten op sociale media, waarbij mensen hun vrienden waarschuwen voor de politiecontroles? Mieremet: ‘Bij dit soort kleinschalige acties wisselen we na korte tijd van locatie, dus die waarschuwingen hebben weinig zin.  Er gaat ook een preventieve werking van uit. ’ Teruggekomen op het bureau zijn ook de teamleden gearriveerd die bij de boetewanbetalers zijn langs geweest. Een stapeltje bankbiljetten van vele honderden euro’s ligt op het bureau van brigadiers Jan Hak en Willem Klein. Ze vertellen over hun ervaring: ‘Mensen schrikken vaak als er politie bij hen voor de deur staat. Je zit dan bij mensen aan hun portemonnee te trekken en krijgt vervolgens te horen wat we beter moeten doen. Maar deze wanbetalers hebben al zo’n drie jaar gewacht met betalen.