Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2014

Gebiedsverboden voor vuurwerk

LISSE – De jaarwisseling gaat steeds vaker gepaard met steeds zwaarder en illegaal vuurwerk. Dat leidt tot klachten en zeer gevaarlijke situaties. Wilt u strengere voorwaarden stellen aan het verkopen en afsteken van vuurwerk in onze gemeente?’ Deze vraag stelde commissielid Bas van Riel (D66) woensdag 22 januari tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën.
Burgemeester Lies Spruit had hier wel oren naar, maar vormt wat dat betreft een minderheid in het college, zo informeerde ze de commissieleden. ‘We zijn de tijd voorbij dat we dat allemaal zo toestaan, zo vind ik. Maar het college was dat niet helemaal met mij eens. Wel vonden de collegeleden dat de verkoop van vuurwerk beperkt kon worden tot de laatste dag van het jaar.’ Ze vervolgde: ‘We hebben gekeken naar de APV om een gebiedsverbod voor vuurwerk in te stellen. Dat kan. Het kan dus zijn dat we bij het volgende oud- en nieuw rondom ouderenwoningen en fietstunneltjes een vuurwerkverbod instellen. Maar dan moet daar ook op gehandhaafd kunnen worden.’ Landelijk wordt gepleit dat gemeenten zelf een vuurwerkfestijn houden, zodat de mensen zelf het spul niet meer  hoeven te kopen. De burgemeester: ‘ In deze tijd vinden we het niet gepast om geld uit te geven aan een gezamenlijk vuurwerkfestijn. We willen het wel strenger en enger gaan regelen. Ik vind dat er zo veel schade aan de gemeentelijke objecten en zoveel gezondheidsschade is, dat we met elkaar die discussie moeten voeren om het niet meer te doen zoals we het voorheen deden.’