Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2014

Geen actieve handhaving alcoholverbod

LISSE – Jongeren die op 1 januari al 16 en 17 jaar waren, hoeven zich niet al te druk te maken over het alcoholverbod. Hoewel het nuttigen van alcohol voor minderjarigen officieel verboden is, gaat de gemeente hier de komende twee jaar niet actief op handhaven. Dat blijkt uit een ambtelijke toelichting op een handhavingsstrategie voor de Drank- en Horecawet.
Zo staat onder meer geschreven: ‘In de Drank- en Horecawet is bepaald, dat er geen alcohol aan 16 en 17 jarigen mag worden verkocht en geschonken. Als gemeente hebben we hierin niet te veel te kiezen. We kunnen wel bepalen of er aan deze doelgroep veel aandacht wordt besteed in het kader van toezicht en handhaving. In de strategie wordt er van uit gegaan, dat er binnen de horeca geen actief toezicht wordt uitgeoefend op de jongeren die op 1 januari 2014 16 en 17 waren.’
Deze opstelling is overigens niet nieuw, want eind vorig jaar maakte burgemeester Jos Wienen van Katwijk deze strategie al bekend. Half Nederland en de hele nationale politiek viel indertijd over Wienen heen en ook uit deze regio kreeg de Katwijkse burgemeester geen ruggesteun. Nu blijkt dat hij met terugwerkende kracht toch de gedachten heeft kunnen laten veranderen. Voor alle duidelijkheid; 16- en 17- jarigen mogen nog altijd geen alcohol drinken en als deze jongeren betrapt worden met flessen likeur of bierblikjes op straat, kunnen ze nog altijd rekenen op een boete. Aan de andere kant gaat de gemeente wel extra controleren of er alcohol verkocht wordt aan tieners. Hiervoor wordt een bedrijf ingehuurd, die jonge mysteryshoppers inzet.