Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

‘Politici draaien ondernemers de nek om’

Actiegroep opgericht om Heemskerkplein te behouden
JOEP DERKSEN
LISSE – De actiegroep ‘Het Heemskerkplein moet blijven’ laat de komende maanden van zich horen. De initiatiefnemers gaan aan de slag met onder meer posters om de bevolking op te roepen druk uit te oefenen op de politiek. Ze vinden namelijk, dat de meerderheid van de politieke partijen een verkeerd besluit heeft genomen, door het Heemskerkplein te verkopen. Er komen weliswaar nieuwe woningen, maar dat gaat ten koste van heel veel parkeerruimte. Bovendien houdt de gemeente aan de verkoop er na aftrek van alle kosten geen cent aan over. Dinsdag 14 januari kwamen de initiatiefnemers van de actiegroep bij elkaar in De Gewoonste Zaak.
Al meer dan 430 mensen ‘liken’ de site: https://www.facebook.com/hetheemskerkpleinmoetblijven?fref=ts en dat is een steun in de rug voor de actievoerders. Onder hen bevinden zich onder meer Joop Janssen van de schoenenspeciaalzaak, Tom Boden (kaderlid FNV Bouw), Jos Grimbergen van de gelijknamige boekhandel en kunstenaars Iet Langeveld en Wout Ruigrok. Ook Wim Bosch, voorzitter van de Vereniging Oud Lisse, beaamde zijn steun aan het behoud van het huidige parkeer- en evenementenplein.
Bij de bijeenkomst waren ook enkele politici van verschillende partijen aanwezig, en dat maakte dat de actievoerders niet het achterste van hun tong wilden laten zien. Ondernemer  Bart Sijp stelde desonodanks: ‘Het Heemskerkplein moet blijven. Het is al twaalf jaar een parkeerplaats,  waar je geen blauwe schijf hoeft te gebruiken en het komt ten goede aan onder meer het winkelende publiek, ouders van schoolkinderen en kerkbezoekers. Meer dan 400 mensen steunen de Facebookpagina, dus de bevolking van Lisse zegt: ‘Verkoop het plein nu dus even niet’.
Bosch beaamde dit: ‘Je bent niet goed wijs om hier ‘eigentijdse bouw’ te realiseren. Deze plannen worden er door één of twee wethouders doorgedrukt. Ook heb ik het gevoel data het CDA onder één hoedje speelt met de kerkenraad van de Voorhof.’ Teun Oosthoek stelde: ‘Het besluit om niet het parkeeronderzoek af te wachten en toch akkoord te gaan met het collegevoorstel om het Heemskerkplein te verkopen, tart alle  democratische beginselen. We worden hier met z’n allen keihard genaaid!’
Janssen stelde voor om tot actie over te gaan: ‘Het plan Heemskerk viel rauw op on dak en kwam als donderslag bij heldere hemel. De poppen zijn aan het dansen en we moeten ons best doen om de politiek te laten begrijpen dat de ondernemers de Lissese politiek helemaal beu zijn. De politici zijn bezig om de ondernemers de nek om te draaien.’ Ruigrok stelde voor om een ‘guerilla in Lisse’ op te zetten. De komende weken komen overal in het dorp posters te hangen om de inwoners op te roepen zich in te zetten voor het behoud van het huidige Heemskerkplein.