Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2014

Stankoverlast vijvers heikel punt

JOEP DERKSEN
LISSE – De stinkende vijvers in de Oranjebuurt  hebben de politieke aandacht getrokken van D66. Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) liet donderdag 23 januari tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur weten, dat er niets aan de stankoverlast gedaan kon worden, maar commissielid Cor van Dijk (D66) maakte daarna duidelijk, dat het laatste woord hierover nog niet gesproken is.
Van Zelst liet weten: ‘Het water, dat daar nieuw is gegraven, bestaat uit een vierkante vijver, een eendenvijver en een langwerpige vijver, die met elkaar in verbinding staan door duikers. Het is een prettige leefomgeving voor algen. Ze groeien explosief en bij het afsterven veroorzaken zij stank. Het Hoogheemraadschap van Rijnland (Rijnland) is verantwoordelijk voor het verwijderen van die algen. Er is echter geen extreme situatie, zo vindt Rijnland. De duikers functioneren goed en het onderhoud hoeft niet aangepast te worden. Er zijn op korte termijn geen handelingen voorzien om overlast tegen te gaan.’ De vijvers worden niet gedempt, omdat zij zijn gegraven als ‘compensatiewater’.
 
In eerste instantie reageerde Van Dijk: ‘De inwoners moeten er dus mee leren leven totdat er een oplossing voor gevonden is op lange termijn.’ Maar na afloop van de commissievergadering sprak hij duidelijke taal: ‘ Hiermee is het natuurlijk niet afgelopen. We kunnen vaststellen dat Rijnland verantwoordelijk is voor de vijvers in de Oranjewijk. De stankklachten zijn niet uniek. Wel uniek is dat in dit geval balkons direct boven de bedoelde waterpartij zijn gepositioneerd. Hierdoor worden stankklachten direct waargenomen en dit gaat ten koste van de woonkwaliteit. Dat Rijnland een waardeoordeel geeft dat het geen extreme situatie is, is niet aan hen. Dit kan door een andere, onafhankelijke, partij getoetst worden.’ Van Dijk adviseert dat mensen bij de eerstkomende stankoverlast, dit melden aan de Omgevingsdienst West-Holland. ‘Zij zijn bij uitstek de aangewezen partij om dit soort klachten te onderzoeken en aanbevelingen te doen. Net zoals zij zijn betrokken bij de geuroverlast van de waterzuivering.’ Veelbetekenend besluit Van Dijk: ‘Dat is toevallig ook een Rijnland probleem.’