Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2014

Twijfels bij seniorenraad

LISSE – De directeur van BESCAL, Angela van Lienen, heeft nog niet alle zorgen weg kunnen nemen bij de leden van de seniorenraad over het functioneren van haar stichting. Dit bleek tijdens de vergadering van de seniorenraad op maandag 27 januari.
Van Lienen was uitgenodigd voor de vergadering om een tiental vragen te beantwoorden van de commissieleden. Ze legde uit dat er een bedrijfsbureau is opgesteld, die zorgt voor administratieve zaken als de postregistratie, facturatie en het beantwoorden van telefoontjes. Ook kon ze melden dat de tarieven voor de zaalhuur dit jaar niet zullen stijgen. Ook is de mogelijkheid om zaalruimte te huren in de verschillende accommodaties van Bescal verruimd. Voorheen was het zo, dat die accommodaties alleen per dagdeel gereserveerd konden worden, maar sinds 1 januari kan een zaal ook per uur afgeboekt worden.
Op de vraag of het gebruik van de accommodaties door commerciële organisaties is toegenomen, wilde Van Lienen geen antwoord geven. Hoewel de stichting veel geld ontvangt van de gemeente om allerlei taken uit te voeren, liet ze weten dat Bescal ‘een onafhankelijke stichting’ is. ‘Ik hoef niet alles aan iedereen te vertellen. Dat is interne bedrijfsvoering.’ Tot nu toe zou nog geen maatschappelijke organisatie de huur hebben opgezegd. Wel zijn er twee fte’s verdwenen, maar de mensen die hierdoor weg moesten bij Bescal zijn volgens Van Lienen allemaal ‘via natuurlijk verloop’ vertrokken.
Het betaald personeel is verplicht om zich op iedere locatie in te zetten. De vrijwilligers krijgen de keuze of ze alleen op één locatie hand- en spandiensten willen verrichten, of dat ze dit op meerdere locaties willen doen. Meerdere malen liet Van Lienen weten dat de stichting de taken moet uitvoeren, die door de gemeente waren opgelegd. Maar op die regel zijn ook uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld waar het gaat om de consumptieprijzen van de koffie en koek.
Van Lienen: ‘De consumptieprijzen stellen we deels hoger vast, omdat we van de gemeeente concurrerende prijzen moeten rekenen ten opzichte van de horecaondernemers. 50 cent voor een kop koffie kan dus niet meer, maar wel kan de prijs iets onder de normale horecaprijzen liggen. Eigenlijk zou op iedere locatie dezelfde prijs moeten gelden. Maar dat doen we niet. We hebben expres bij de Beukenhof de prijs wat lager (1,25 euro in plaats van 1,50 euro, JD) gehouden.’
Na Van Lienen’s vertrek, waren de leden van de seniorenraad niet onverdeeld gelukkig met alle antwoorden. Theo Meijer stelde: ‘Ik heb er een heel naar gevoel van overgehouden. Die mevrouw heeft de toko voor zichzelf keurig weten op te bouwen. Als vrijwilliger wil ik actief zijn bij de speeltuinvereniging, maar met Bescal wil ik niets te maken hebben. Daar krijg ik een bijsmaak van.’ Zijn woorden werden beaamd door meerdere commissieleden.