Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2014

Column

Flyeren
Menig inwoner is ze weer tegen gekomen: de flyerende, ballonnenuitdelende en pennenschenkende politici. Het zijn de raadsleden en aspirant-raadsleden die de mensen willen overtuigen dat ´we´ op woensdag 19 maart echt moeten gaan stemmen. ´Op welke partij, is niet belangrijk, als u maar stemt´, zo wordt vaak gezegd. Stiekem denkt de politicus dan wel: ´En hopelijk  stemt u dan op mij.´
In deze tijd van digitale berichten die in een microseconde over de hele wereld gestuurd worden, lijkt het zonde van de tijd om twee tot vier uur te blauwbekken in een winkelstraat, om in die tijd enkele tientallen mogelijke stemmers aan te kunnen spreken. Waarbij je als politicus vaak grof aan de kant geduwd wordt; fysiek danwel verbaal.
Maar zitten we echt niet meer te wachten op politici die hun boodschap verkondigen? Mijn antwoord daarop is ´Nee.´ Natuurlijk prikt iedereen er door heen, wanneer gemeenteraadsleden zich vijf jaar lang niet bekommeren om de inwoners en alleen hun taken uitvoeren in de krochten van het gemeentehuis. Als die mensen dan een paar weken voor de verkiezingen ´interesse´ tonen in jouw mening, dan hoeft het niet meer.
Maar partijen die iedere maand een spreekuur hebben voor de inwoners – en dat ook de komende vier jaar volhouden – tonen aan, dat ze wel met hun voeten in de samenleving staan. En wanneer besluiten genomen moeten worden over een bepaald onderwerp, dan zouden alle politici eerst met de inwoners moeten praten, die de gevolgen van de besluitvorming zullen ondervinden. Een echt goede politicus laat zich niet alleen maar informeren door het ambtenarenapparaat, of zich enkel bijpraten door een wethouder of burgemeester.
Neen, de échte politicus gaat de straat op, praat iedere dag met de buren, vrijwilligers, bestuursleden en hondenuitlaters en luistert naar wat ze zeggen. Natuurlijk kun je niet iedereen gelijk geven, maar de inwoners hebben het recht te weten dat er met hun mening rekening wordt gehouden. En na vier jaar kan de ´afrekening´ zomaar in het voordeel van de actieve politicus uitvallen.