Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2014

Reservepotje voor onderhoud scholen

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > De gemeente reserveert 51.000 euro extra, voor het geval dat onderwijsinstellingen na dit jaar toch nog geld nodig hebben om hun gebouwen te onderhouden. Formeel is het zo, dat scholen vanaf 2015 niet meer bij de gemeente horen aan te  kloppen; zij krijgen namelijk het onderhoudsgeld direct van de rijksoverheid. Maar omdat scholen ook zelf mogen bepalen hoe dat geld besteed wordt, kan het zijn dat deze financiën naar andere zaken gaan, zoals boeken of extra-curriculaire activiteiten.
En als er dan plotseling groot onderhoud nodig is voor een gebouw, kan het zijn dat het geld op is. Maar kinderen kunnen geen les krijgen onder een druppend dak en om dat te voorkomen besloten de gemeenteraadsleden om een reservepotje ‘Bestemmingsreserve onderwijshuisvesting’ van 51.000 euro in te stellen. Dit initiatief van de VVD werd door een meerderheid ondersteund. Alleen het CDA was tegen. Deze partij stelde voor om samen met de schoolbesturen een ‘geactualiseerd meerjarenonderhoudsplan’ op te stellen. Dit voorstel werd niet warm onthaald door de raad.  
Wethouder Piet Melzer waarschuwde: ‘Niet alle scholen gaan het geld voor onderwijshuisvesting ook aan dat doel gebruiken. Maar de scholen kunnen gebruik maken van het gemeentelijk onderhoudsprogramma. We zullen als gemeente in de gaten houden, dat scholen daadwerkelijk in hun onderhoud investeren. Van de vier schoolbesturen zijn er bij drie geen problemen. Maar bij één zou er een aanpassing kunnen zijn van de verschuiving van de kosten.’ De wethouder wilde de  naam van deze school niet noemen. Gemeenteraadslid Pien Schrama (MPN) verwoordde de gevoelens van de meerderheid: ‘Wij gaan er van uit dat er geen konijnen uit de hoge hoed gaan komen.’