Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2014

Bomenbeleidsplan verandert toekomst

LISSE – Iedere inwoner houdt van bomen, maar veel mensen verafschuwen de boom die nét voor zijn huis staat en alle zon weg houdt. In de nadagen van zijn wethouderschap toonde wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) zich donderdag 17 april een groot voorstander van het behouden en onderhouden van zoveel mogelijk bomen in het dorp. Hij verwelkomde het bomenbeleidsplan, dat volgende maand door de gemeenteraad wordt behandeld, dan ook van harte.
Gerbrand van de Weerd, senior adviseur Beleid en strategie van Bomenwacht Nederland, informeerde de commissieleden dat de gemeente de afgelopen jaar verkeerd gehandeld heeft waar het ging om het behouden en onderhouden van bomen. ‘In het verleden werden alle bomen als ‘boom’ benaderd; ze kregen dezelfde procedure waar het ging om bescherming en andere zaken. We hebben er voor gekozen om een differentiatie aan te geven, zodat er ruimte is voor bescherming en vernieuwing. Op deze manier bescherm je wat er nodig is en vernieuw je, wat vernieuwd moet worden.’
Bomenwacht Nederland adviseert om  een ‘gedifferentieerde boombescherming’ in te voeren. Hierbij worden belangrijke bomen beschermd, maar blijft er wel ruimte over voor projectontwikkeling. De projectontwikkelaars moeten, vanwege een op te stellen Bomennorm, in de toekomst echter veel meer rekening houden met de bomen. Niet alleen waar het gaat om het behoud van de bestaande exemplaren, maar ook om de aanplant van goede boomtypes, die ook passen bij het te ontwikkelen gebied. Als het bomenbeleidsplan wordt aangenomen, gaat de gemeente ook normen aangeven over waar zogeheten ‘waardevolle bomen’ aan moeten voldoen. Op basis van die normen worden de waardevolle bomen in de gemeente aangemerkt; zowel waar het gaat om gemeentelijke bomen als bomen die van particulieren zijn. Die bomen mogen dan niet meer gekapt worden en moeten goed worden onderhouden. De kosten van dat onderhoud zijn voor de eigenaar. Waar het gaat om de ‘functionele bomen’ – die de meerderheid van de 11.000 bomen in de gemeente behelzen, gaat de gemeente niet meer automatisch actie nemen over klachten vanwege die bomen, als het gaat om pluizen, luizen en bladafval. Alleen wanneer er sprake is van ernstige maatschappelijk onrust zal de gemeente bij wijze van hoge uitzondering stappen nemen.
Van Zelst hield een gepassioneerd betoog aan de commissieleden over het belang van het bomenbeleidsplan: ‘Als wethouder is mij wel eens verweten dat ik rücksichtlos kap. Maar dit college heeft er voor gezorgd, dat er een bomenbeleidsplan ligt. In Lisse is zwaar onvoldoende aandacht geweest voor bomen, monumentale bomen en plekken in projecten waar bomen moeten komen. Bomen maken mensen gelukig en onze inwoners moeten er zeker van kunnen zijn dat er met extra bomen ook goede leefomstandigheden zijn.’