Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2014

VVD probeert het met CDA en PrO

OEGSTGEEST – De VVD kan een college vormen met CDA en PrO. Om er voor te zorgen dat deze coalitie een brede steun krijgt in de gemeenteraad, moet aan LO gevraagd worden om gedoogsteun te geven. Dit advies geeft informateur Jan Willem Kradolfer aan de politieke partijen. Hiermee is de grootste partij, D66, definitief aan de kant gezet en kan de partij zich opmaken voor vier jaar oppositie voeren. En moet D66 zich afzetten tegen coalitiepartij PrO, waar D66 zich enkele maanden geleden van heeft afgescheiden.
Het advies van de informatieur is redelijk opvallend, omdat VVD, CDA en LO alledrie hebben aangegeven het dichtst bij elkaar te zitten qua standpunten en zij zouden graag de mogelijkheden van een coalite met VVD, CDA en LO willen onderzoeken. De informateur heeft echter een andere keuze gemaakt. De partijen VVD, PrO en CDA gaan daarom de komende weken proberen om een hoofdlijnenakkoord te bereiken. Ook leveren ze drie wethouders. Als mogelijke ‘steunpartner’ zou LO uitgenodigd moeten worden om mee te praten over de totstandkoming van het hoofdlijnenakkoord. Hierna zou dat conceptakkoord ook in een openbare raadsvergadering besproken moeten worden; dan kunnen de resterende oppositiepartijen D66 en Lokaal ook nog hun zegje doen. Volgens de formateur past dit voorstel bij de politieke wens om als politiek te ‘werken met wisselende meerderheden’.
Fractievoorzitter Vincent Janssen (VVD) houdt zich nog op de vlakte waar het gaat om dit voorstel: ‘Ik heb het advies gelezen. Het is een knap staaltje werk van de informateur. Hij heeft veel denk- en praatwerk verricht en er zijn interessante aanknopingspunten. Ik bespreek het eerst in de fractie en ga nog niet zeggen hoe de VVD zich tot het advies verhoudt. Dit soort processen vergt enige zorgvuldigheid naar personen toe.’
Ook fractievoorzitter Marien den Boer (CDA) laat niet het achterste van zijn tong zien: ‘Het advies is bijzonder. Voor het CDA is het fijn dat we in beide gevallen als beoogd coalitiepartner gezien worden. Dat komt doordat we een zetel gewonnen hebben, maar ook onze constructief-kritische houding van de afgelopen jaren. We kwamen altijd met alternatieven en dat wordt gewaardeerd blijkbaar.’ Of zijn partij zich kan vinden in het advies van de informateur, moet nog bekeken worden. ‘In de relatie oppositie-coalitie moet een bepaalde mate van vertrouwen zijn. We hebben een andere voorkeurscoalitie aangegeven (VVD, CDA en LO, red.) en we overwegen of de argumenten van de informateur (om een ander advies te geven, JD) steekhoudend zijn.