Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2014

Informateur gaat eigen weg

Voorkeurscoalitie VVD / CDA en LO afgewezen
JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – D66 heeft het tijdens de openbare onderhandelingen goed verbruid bij de overige partijen. Geen enkele fractie wil nog in een coalitie met deze politieke nieuwkomers, zo blijkt uit een verslag van de informatiegesprekken.
Zo gaven PrO-raadsleden Tim van Tongeren en Ria Pasterkamp aan, dat D66 ‘enkele forse onderhandelingstechnische fouten’ heeft gemaakt. D66  bracht haar belangrijkste speerpunt (samenwerken met Leiden en Leidse regio, JD) als eerste in de discussie en ook opperde D66 te vroeg de invulling van de wethouderspositie. De partij nam namelijk bij de eerste onderhandelingsronde als standpunt in, dat ‘personen die voor 2013 actief waren als wethouder in Oegstgeest, niet meer in deze functie aan de slag mogen’. Ook kreeg D66 het verwijt van PrO dat de winnaar van de verkiezingen in de achterkamertjes onderhandelde. Hier waren VVD en CDA het overigens niet mee eens.
Pro adviseerde de informateur om een coalitie te vormen van VVD en PrO, met ‘een derde partij’. Het CDA is volgens die partij een logischee keuze, omdat zij bij de verkiezingen gewonnen heeft. Wat PrO betreft is D66 geen kandidaat meer om plaats te nemen in de coalitie, maar mag die partij wel ‘gedoogpartner’ worden. De eerste voorkeur van het CDA is om een coalitie te vormen met VVD en LO. Ook Marien  den Boer en Eibertjan van Blitterswijk uitten kritiek over de manier van optreden van D66. ‘Zij bleven zich hard opstellen en hebben de handreiking van de VVD nietaangenomeen. Het (onderhandelings)proces is mislukt vanwege de onervarenheid van D66.
Simon Vogel en Karin Rosdorff van LO lieten weten ook graag met de VVD en CDA in één coalitie te gaan zitten. ‘We schatten in dat in een coalitie van VVD, PrO en LO de verschillen tussen VVD en PrO groot zullen zijn. Wanneer wij geen deel uitmaken van een coalitie zulen wij constructief oppositie voeren.’ Ook de VVD kiest bij voorkeur voor LO en CDA als coalitiepartners, zo laten Vincent Janssen en Wendelien Tönjann weten aan informateur Jan Willem Kradolfer. ‘We hebben een streep gezet onder de eerste formatiepoging vanwege het ontbreken van gelijkwaardigheid’.
Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen en zijn partijgenote Sandra Mroseck (Lokaal) wijten het stuklopen van de eerste formatiepoging aan ‘een gebrek aan regievoering door D66 en een toenemende ergernis van andere partijen’. Eerder liet Van den Ouweelen weten dat Lokaal ‘een echte oppositiepartij’ is, maar nu blijkt Lokaal toch weer in te zijn voor deelname aan een coalitie. ‘Mocht een coalitie van VVD-D66-CDA niet slagen, dan komt een coalitie van vier partijen in beeld. In dat geval wenst LOKAAL expliciet betrokkenheid.’
De D66-politici Elfred Bus en Marlene Simoons lieten aan de informateur weten, nog steeds een coalitiekandidaat te willen zijn. Maar Kradolfer oordeelde anders. Hij adviseerde een college te formeren, bestaande uit VVD, CDA een PrO. Daarnaast  zou LO als mogelijke steunpartner betrokken moeten worden bij het opstellen van een concept Hoofdlijnenakkoord. Over de wens van VVD, CDA en LO om met elkaar een coalitie te vormen, stelt Kradolfer: ‘De optie van VVD/CDA met LO lijkt voor de hand te liggen. Het is een coalitie van 10 zetels, en met de steunpartner (Lokaal, JD) mogelijk 12 zetels. De optie van VVD/CDA met PrO is evenwel de voorkeursvariant voor Oegstgeest. Het zijn stevige partijen, die in staat zijn solide bestuurskracht te leveren. Deze coalitie biedt daarenboven de mogelijkheid om sowieso met LO samen te werken. LO geeft zelf aan dat wanneer zij “geen deel uit zal maken van een coalitie, zal de partij constructief oppositie voeren.” Het is daarmee een coalitie van 10 zetels, en met deze steunpartner mogelijk 13 zetels.’