Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 mei 2014

Twijfels over grondovername Ter Does

HOOGMADE – De VVD is niet onverdeeld enthousiast waar het gaat om de overname van de gronden rondom basisschool Ter Does. De gemeente neemt dit gebied over voor één symbolische euro, zodat op die locatie woningen gebouwd kunnen worden. Met het geld dat aan deze nieuwbouw verdiend wordt, kunnen veel kosten gedekt worden voor de realisatie van een nieuwe basisschool. Maar de VVD-ers zijn bang voor lijken in de kast.
Tijdens de openbare fractievergaderingen van deze partij mag iedereen aanschuiven en zijn of haar zegje doen. Wethouder Ton van Velzen verzekerde de aanwezigen, dat er geen nadelen zitten aan deze eurogrondverkoop. Een specialist heeft zich over deze kwestie gebogen; ‘Ik ga er van uit, dat hij er verstand van heeft’, aldus Van Velzen. Toch wees een VVD-lid op de gevaren: ‘Als je grond voor een euro verkoopt, gaat er bij de belastinginspecteur een licht branden. Een transactie moet je tot het einde toe beoordelen of het valt onder omzetbelasting of onroerend goedbelasting. Ook commissielid Jan van der Geest had zijn twijfels: ‘De extra opbrengsten van de woningbouw wordt gestopt  in het bouwen van de school. Zijn we nou via een omweg  bezig om meer geld voor een school te incasseren, op basis van extra wensen van de school? Krijgt Hoogmade nou meer dan waar ze eigenlijk recht op hebben, vanwege deze move aan gebouwen en faciliteiten? Andere scholen willen ook wel zo’n constructie voor een extra gymzaal bijvoorbeeld.’ Van Velzen antwoordde: ‘Als ze het niet doen, hebben we de financiën niet rond en stort die school straks in. We financieren de extra’s met de huizenbouw. Dat is niet gek. Dat gebeurt in Nederland op heel veel plekken.’