Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2014

Raad wil kindpakket

HILLEGOM – De motie ‘Kindpakket’ van de PvdA en Bloeiend Hillegom werd donderdag 22 mei unaniem aangenomen door de gemeenteraad. De partijen stelden voor om het voorstel van de Kinderombudsman over te nemen om zo’n kindpakket in te voeeren. Dit pakket bevat in ieder geval de hoogstnoodzakelijke behoeften voor kinderen, zoals winter- en zomerkleren, een bibliotheekpas en vouchers voor zwemlessen, muziekles of sportverenigingen.
Op dit moment kunnen kinderen uit huishoudens met een laag inkomen al 200 euro krijgen voor culturele of sportieve activiteiten buiten het huis. Zo is het mogelijk dat ze een museum kunnen bezoeken, lid worden van een sportvereniging of wél mee kunnen gaan met een schoolreisje. Het zijn echter de ouders die bepalen hoe die 200 euro besteed wordt en niet altijd gaat dat geld naar zaken die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Gemeenteraadslid Van Dijk hield een vurig pleidooi richting de overige politici. ‘Het college moet een pleidooi houden bij de ISD Bollenstreek om een kindpakket in te voeren. Dat kindpakket kan naast of (deels) in plaats van de ‘verordening participatie schoolgaande kinderen’ komen. Raadslid Van Vliet (GroenLinks) was het helemaal eens met dit voorstel: ‘Dit is een heel kwetsbare groep, die niet om een armoedesituatie heeft gevraagd.’
Wethouder Ivo ten Hage liet weten dat hij niets tegen de motie had, ‘maar u bereikt er ook niets mee.’ Van Dijk was het hier niet mee eens: ‘Dit is een andere vorm van ouders ondersteunen. Je biedt de ouders de mogelijkheid om de kinderen er in naturra gebruik van te laten maken. Zo ga je zorgvuldig met je belastinggeld om en treedt je iets meer sturend op. We gaan een stap verder om te zorgen dat het echt bij de kinderen terecht  komt. Ga met de kinderombudsman en met de kinderen zelf in gesprek om met een passend pakket te komen wat ze nodig hebben. Dit beperkt de ISD niet in de mogelijkheden. We willen alles op alles zetten om de kinderen te steunen.’ En na dit gepassioneerde betoog was alle oppositie tegen de motie als sneeuw voor de zon verdwenen. Het is nu aan het college van burgemeester en wethouders om de overige gemeenten die gebruik maken van de ISD Bollenstreek op eenzelfde gepassioneerde manier te overtuigen van de noodzaak van een kindpakket.