Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2014

Accountant onder de loep

LISSE – Het accountantsbureau Deloitte werkt al drie jaar voor de gemeente en doet dit voor een tarief van 20.000 euro per jaar. Maar inmiddels draait het kantoor hier bijna verlies op. Daarom pleitte accountant Ron Killeen op woensdag 21 mei tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën voor een verdubbeling van dat tarief. Hij deed dit als onderdeel van een politieke discussie of Deloitte haar werkzaamheden voor de gemeeente kan blijven voortzetten.
Er zijn twee redenen waarom het tarief van 20.000 euro omhoog moet: de regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten zijn dusdanig streng geworden, dat Deloitte er hierdoor veel meer werk aan kwijt is. Ook had Deloitte drie jaar geleden een offerte gedaan, waarbij het accountantsbureau er van uit ging dat de ambtelijke organisatie professioneel ingericht zou zijn. Dat bleek nogal tegen te vallen. Fractievoorzitter Kees van er Zwet (CDA) stelde: ‘U heeft indertijd geoffreerd op basis van een adequate orgagnisatie.’ Killeen: ‘Dat klopt, maar drie jaar terug bleek dat niet het geval te zijn. We heben extra werk verricht. In de jaren daarna ging het beter, maar het is  niet helemaal weg.’ De accountant hoopte met een toezegging de commissieleden over de streep te trekken: ‘Het meerwerk is beperkt tot nul. We houden met de huidige offerte rekening met een extra stukje werk. We willen de uitdaging aangaan dat het lukt zonder die extra overleggen met de ambtenaren, zodat we het werk voor 32.000 euro kunnen doen.’
Deze handreiking had echter een averechts effect. Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) concludeerde: ‘Ik ben verbaasd dat er twee bedragen komen van uw kant (12.000 euro en 8.000 euro aan extra kosten bovenop het tarief van 20.000 euro, JD) en na vijf minuten praten neemt u een bedrag van 8.000 euro in. Het lijkt er op dat er erg hoog is ingezet en dat uw opdracht niet zo zwaar is.’ De gemeenteraad gaat volgende week verder praten over dit onderwerp.