Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2014

Column

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente gaat de uitvoering van de Jeugdzorg heel anders aanpakken, dan elders in de regio gebeurt. Waar veel gemeenten er voor kiezen, om - in ieder geval in de eerstkomende jaren – door te gaan met de huidige aanbieders, gaat het college van burgemeester en wethouders haar eigen weg. De vraag is natuurlijk: ‘Zijn onze bestuurders nou zo slim of zijn die andere bestuurders zo dom?’
Het verlenen van jeugdzorg aan kinderen en hun omgeving, die dit nodig hebben, is tot nu toe altijd een taak van de rijksoverheid geweest. Maar vanaf 2015 wordt dit de verantwoordelijkheid voor de gemeenten. Die zouden dat volgens de rijksoverheid veel beter en efficiënter kunnen. Vooruitlopend op die efficiëntie, legt de overheid alvast fikse kortingen op. En per gemeente kan dat miljoenen euro’s aan inkomsten schelen. Kaag en Braassem trekt wat dat betreft aan het kortste eind. Omdat de inwoners de afgelopen jaren weinig gebruik maakten van de Jeugdzorg, krijgt de gemeente slechts 687,90 euro per jongere (onder 18 jaar); 3,7 miljoen euro in totaal. Dat is ruim 200 euro per jongere minder dan Nieuwkoop. Gemeenten met een vergelijkbare grootte als Hillegom en Noordwijkerhout ontvangen zelfs 929 en 959 euro per jongere.
Passend
Andere gemeenten sluiten dit jaar nog een zogeheten ‘raamcontract’ af met de huidige aanbieders van jeugdzorg. ‘Zo kunnen we in ieder geval in de jaren van de overgang die zorg continuëren’, zo liet een wethouder uit Lisse hierover weten. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) staat hier anders in: ‘We willen dat er voor iedereen een passend aanbod komt met keuzevrijheid en de beste zorg.’ Het is nu wachten op de organisaties in de Jeugdzorg, die hun diensten willen aanbieden tegen lagere prijzen, dat ze gewend zijn.
Ik hoop van harte, dat er meerdere oplossingen zijn voor de uitvoering van de Jeugdzorg en dat die overal in het land goed uitpakken. Want uiteindelijk gaat het er om, dat ieder kind in nood goed geholpen moet worden. En er zijn namelijk niet veel kansen om een beschadigd zieltje weer te kunnen herstellen.
Joep Derksen