Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2014

Illegaal pand moet gesloopt worden

JOEP DERKSEN
LEIMUIDEN – De eigenaar van een ‘tijdelijke verblijfs- en wachtruimte’ op Westerdijk 1a moet dat gebouw slopen. In 2000 had de gemeente toestemming gegeven om dit pand te plaatsen, onder voorwaard dat het na vijf jaar ook weer gesloopt zou worden. Dat is nog altijd niet gebeurd en daarom wil het college van burgemeester en wethouders een dwangsom van 2.500 euro opleggen, om de sloop gerealiseerd te krijgen.
In 1999 voorspelde een omwonende al, dat hij niet geloofde dat het pand na vijf jaar gesloopt zou worden. Hij schreef indertijd in een zienswijze tegen de komst van het pand: ‘Het is nauwelijks denkbaar dat dit bouwsel in een tijdelijke behoefte moet voorzien. Het is gewoon een permanent bouwwerk’. De eigenaar van Westerdijk 1a was het hier hartgrondig mee oneens. Hij schreef indertijd dat ‘het hem zéér bevreemdt dat er binnen de gemeente mensen zijn die twijfelen aan de oprechtheid m.b.t. de tijdelijkheid van deze aanvraag’, zo blijkt uit ambtelijke stukken.
Anno 2014 staat het gebouw er dus toch nog. De gemeente heeft de eigenaar in april twee keuzes voorgelegd; óf hij verwijdert het gebouw, óf hij vraagt een omgevingsvergunning aan om het illegale gebouw alsnog gelegaliseerd te krijgen. Geen van beide opties bleek interessant te zijn voor de eigenaar en daarom heeft het college het standpunt ingenomen, dat het gebouw moet verdwijnen.
De gemeente heeft een heel handhavingsteam; hoe kan het dat zo’n illegaal gebouw er negen jaar lang ongemerkt staat? Is er niet een computersysteem dat een waarschuwing geeft op het moment dat de termijn afloopt  van een tijdelijke bebouwing? Heeft de gemeente zitten slapen? Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) ontkent dit: ‘Het heeft te maken met prioriteiten. Er is meer handhaving nodig, dan dat er mankracht beschikbaar is. Er gaan dingen fout, waar gewerkt wordt. Als je alles wilt doorlichten, moet het team vervierdubbeld worden. Dat gaat niet en daarom doen we steekproeven.’