Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2014

Stil protest tegen bomenbesluit

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De komende vijftien jaar zal het aantal bomen met 1.600 stuks afnemen in deze gemeente. Dat is het gevolg van het raadsbesluit om niet te kiezen voor 100% herplant. De politieke partijen SVKB en D66 probeerden de overige partijen nog te bewegen om het bomenbestand op peil te houden, maar ze kregen alleen raadslid Cees de Lange (CDA) mee.
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor, dat slechts 50% van de bomen die gekapt worden, ook daadwerkelijk worden vervangen. Hierdoor zal het aantal bomen in deze gemeente dalen van 10.500 nu naar 8.900 in 2030. PRO, VVD en (een meerderheid van) het CDA willen geen 20.000 euro opzij leggen om deze bomenteloorgang te voorkomen.
SVKB en D66 probeerden het nog wel; ze dienden een voorstel in om 20.000 euro per jaar te reserveren voor de vervanging van de bomen en tegelijkertijd initiatieven op te zetten, zodat burgerinitiatieven gaan zorgen voor nieuwe bomen binnen de gemeente. Maar dit voorstel werd weggehoond door de andere partijen. Zo liet raadslid Klink (PRO) weten: ‘100% herplant klinkt heel mooi en is een nobel streven. Degene die er maar op blijft hameren, heeft er geen flauw benul van, wat dat betekent. Wij zijn in contact geweest met een expert. Het is veel te kort door de bosch om te stellen dat we 100% herplant moeten realiseren.’ Raadslid Moore (CDA) vond het prima dat inwoners ‘een boom of plantenbak’ adopteren, maar de gemeente moet het geld hier voor niet gaan voorschieten, zo vond hij.
Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) was ziedend van binnen, maar ze zei uiterlijk kalm: ‘Ik vind het niet zo aardig dat ons een brevet van onvermogen wordt aangegeven.’ Na een schorsing werd het voorstel voor 100% kapvervanging verworpen. Tegen het Witte Weekblad zei Van der Wereld na afloop van de vergadering: We gaan er geeen woorden meer aan vuil maken. Het is toch al dichtgetimmerd. Ik vind dat ze (PRO, CDA en VVD) gedraaid zijn. In juni hebben ze wel de motie (voor 100% kapvervanging, JD) gesteund en nu niet.’ Ze hield de moed er in: ‘We gaan een speciale boomplantactie opzetten om meer bomen te krijgen in deze gemeente.’ Nadat de raadsleden naar buiten liepen toen de vergadering was afgelopen, werden ze verrast door een klein eikenboompje in een pot, die daar door een inwoners als stil protest was neergezet.