Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Brugburen bijna ziek van geluidsoverlast

JOEP DERKSEN
WOUBRUGGE – Omwonenden van de brug worden helemaal gek van het lawaai, dat het verkeer veroorzaakt. Met name als een auto of vrachtwagen de brug overrijdt, zijn het ‘kedengkedeng’ en ‘geboenkeboenk’ duidelijk hoorbaar. John van der Hoeven luidt namens tien buurtbewoners de noodklok. Ze zijn al maanden met de Provincie Zuid-Holland in overleg, maar hun voornaamste geluidsgrief blijft bestaan.
Van der Hoeven: ‘Als er een auto passeert, dan hoor je het duidelijk en wanneer een vrachtauto passeert, lijkt het wel of het dondert. Het gaat dag en nacht door. Ik heb dertig centimeter isolatie in de muren zitten en dan nog hoor je lawaai het van binnenuit je huis.’ Tweeëntwintig jaar woont Van der Hoeven al in zijn woning en altijd met groot plezier. De geluidsoverlastproblemen ontstonden vorig jaar, toen er een nieuwe slijtlaag op de brug werd aangelegd. Door die nieuwe slijtlaag hoor je het overduidelijk wanneer vrachtwagens en auto’s over de brug rijden. Bovendien, zo vermoedt Van der Hoeven, zit er een hoogteverschil in het beweegbare en vaste deel van de brug. Ook dat zorgt voor geluidsoverlast.
Sinds oktober vorig jaar hebben gesprekken plaatsgevonden tussen de omwonenden en de Provincie. Die gesprekken gingen ook over andere geluidsproblemen. Enkele maatregelen zijn al wel genomen, zoals het geluid van de bel die luidt, net voordat de slagbomen omlaag gaan. ‘Die herrie hebben ze teruggeschroeft.’ Maar aan de geluidsoverlast in verband met de slijtlaag is tot verdriet van veel omwonenden niets gedaan. Van der Hoeven: ‘Het zijn uitstekende bruggenbouwers, maar ze zijn niet gespecialiseerd in geluid. Wat we willen, is dat een onafhankelijke bureau het geluid aan de gevel meet.’
Hij verzucht: ‘Kinderen van de buren worden ’s nachts wakker van het geluid en mijn buurman heeft airconditioning in zijn huis laten plaatsen, zodat hij in de zomer de ramen niet hoeft open te doen. We hoorden die brug nooit, maar nu iedere vijf seconden.’ Maar is het ook niet een kwestie van wennen aan de nieuwe situatie? Immers, er zijn mensen die zich ergeren aan passerende vliegtuigen en anderen slapen er geen seconde minder onder. Van der Hoeven is het hier niet mee eens: ‘Als je op bed ligt en je hoort voortdurend dit gedonder; daar wen je niet aan. Bovendien, ook al wen je aan geluid, dan nog is een teveeel aan geluid slecht voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoeken. Spijkers met koppen moeten geslagen worden. We nemen geen genoegen met het argument dat de mogelijkheden technisch uitgeput zijn.’ De omwonenden spraken woensdag 22 oktober in tijdens een vergadering van Provinciale Staten.