Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2014

Column

Zakken
KAAG EN BRAASSEM – De programmabegroting 2015; bent u er nog, waarde columnlezer? Afgelopen maandag  stond dit onderwerp  op de politieke agenda. Om maar meteen met de uitslag te beginnen: de enige oppositiepartij D66 stemde tegen en alle coalitiepartijen stemden vóór dit document. Tot zo ver niets nieuws onder de zon, al geeft deze stemverhouding wel aan, dat de eerder dit jaar geproclameerde ‘nieuwe politiek’ nog weinig om het lijf heeft. De coalitiepartijen steunen de collegevoorstellen en de voltallige oppositie (de partij D66) stemt tegen.
Ook bleek deze avond dat het achterkamertjesoverleg nog altijd hoogtij viert in de Kaag en Braassemse politiek. Zo werd deze avond in de openbaarheid driftig gedebatteerd over een SVKB-motie om een onderzoek te doen naar de kosten voor het laten terugkeren van het verdwenen fietspad bij ’t Oog. De SVKB maakte zich zorgen over de veiligheid van de fietsers en D66 en VVD steunden dit voorstel. Maa Ilse van der Poel (PRO) stelde voor om over dit onderwerp op een andere avond, tijdens een politiek forum, te spreken. Haar partij kreeg de steun van het CDA.
Een schorsing volgde en terwijl de aanwezigen op de publieke tribune genoten van een kopje koffie, ging in de wandelgangen en achterkamertjes het echte politieke spel verder. Twintig minuten later meldden de politici zich weer in de raadszaal en kwam fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) met de simpele mededeling, dat het voorstel ‘Verdwenen fietspad ’t Oog’ werd ingetrokken. Dit gebeurde zonder toelichting, maar voor de politieke volgers was de ware reden duidelijk: PRO en CDA waren er tegen om dit voorstel die avond te behandelen; zij zouden dus tegen hebben gestemd. En met 11 stemmen hebben deze twee partijen een meerderheid in de raad. De SVKB telde haar knopen en wist ook dat het die avond indienen van het voorstel kansloos was.
Tot zo ver dus het ‘Anders denken, anders doen’ principe; die mooie slogan die op de voorkant van de omslag van het raadsakkoord stond, dat eerder dit jaar na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd werd. De politiek moet er heel snel voor zorgen dat die nieuwe politiek niet in oude zakken terecht komt.
Joep Derksen