Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Dwang of geen dwang voor mantelzorg

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – ‘Mantelzorg moet niet altijd vrijwillig zijn; we moeten niet dwingen, maar ook moeten we niet aan de voorkant zeggen dat de mensen niets hoeven. Maar als er teveel dwang gemaakt wordt op de mantelzorger, dan kunnen we er beleid op maken. Nu kunnen we er niet zo veel mee.’ Deze woorden sprak wethouder Marie José Fles uit tijdens een commissievergadering vorige week.
Op een duidelijke uitspraak, maar later verscheen een Facebookbericht van de wethouder: ‘Mantelzorg verlenen ..... prima, maar verplichten ..... NEE’ Het lijkt er op, dat er een verschil zit in de verklaring van de wethouder tijdens de commissievergadering en een uiting van haar op Facebook. Op het moment dat mantelzorg niet vrijwillig is, hebben we het over verplichten. Dus de vraag is: bent u voor- of tegenstander van het verplichten van mantelzorg?
De wethouder verduidelijkt desgevraagd door de journalist voor het Witte Weekblad: ‘Ik ben tegen het verplichten van mantelzorg. Maar je moet ook niet te zeggen ' Als partner, familie; u hoeft niks te doen. Wij als gemeente zorgen wel voor u'. Of: 'Pas als u bijvoorbeeld twee uur zorg heeft verleend, dan krijgt u ondersteuning van de gemeente'.  Dat staat haaks op wat de Wmo wet (Wet maatschappelijke ondersteuning, JD) beoogt. Namelijk de verantwoordelijkheid en de regie bij de cliënt leggen. Indien uit de situatie rond die persoon blijkt dat er geen ondersteuning / mantelzorg verleend kan worden, om wat voor reden dan ook, dan kan ondersteuning gegeven worden.’