Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2014

Pyrrusoverwinning voor burgerinitiatief

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Hans Stol en Alexandra Dik, initiatiefnemers van het burgerinitiatief hebben samen met Hotels van Oranje hun zin gekregen. En toch ook weer niet. De bouwplannen voor Hotels van Oranje worden ‘zo snel mogelijk in procedure gebracht’ en de gemeenteraad zal ‘met voortvarendheid een bestemmingsplan vaststellen, waarin het project past’. Hiermee voldoet de politiek precies aan de eisen die het met 2.520 handtekeningen ondersteunde burgerinitiatief stelde. De coalitiepartijen Puur Noordwijk, Lijst Salman Noordwijk, PvdA/GroenLinks en D66 hadden nog een joker achter de hand en zetten hun laatste troefkaart in.
Tot grote ontevredenheid van de oppositiepartijen en de indieners van het burgerinitiatief heeft de regerende coalitie het burgerinitiatief met een amendement aangepast. Hierdoor blijft de mogelijkheid bestaan, dat de overige pakweg 18.000 stemgerechtigden ook nog hun mening kunnen geven over bouwplannen in hun algemeenheid en de plannen van Hotels van Oranje (HvO) in het bijzonder. Dit moet leiden tot een ‘inhoudelijke discussie over bouwhoogte en bouwmassa van het HvO-plan. De collegepartijen willen dat die bouwplannen maximaal net zo hoog worden als de vuurtoren. Ook moeten inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden zich kunnen uitspreken over de Koningin Wilhelmina Boulevard en ‘de gewenste ruimtelijke ontwikkeling’ die daar moet plaatsvinden. Wat de initiatiefnemers en de oppositiepartijen tegen de borst stuit, is dat die discussies nog jarenlang kunnen duren.
Fractievoorzitter Van den Bergh (Noordwijk Zelfstandig) was fel en ze sprak de gevoelens van de oppositiepartijen uit: ‘We begrijpen niet hoe het kan dat een plan met een groot draagvlak, en dat past binnen de door de gemeente gestelde kaders, nog ligt te wachten. HvO is gekomen tot een plan dat zeer breed gedragen wordt door omwonenden en door 2.500 handtekeningen van de Noordwijkse inwoners. Hoe breed wilt u het draagvlak hebben? Is het fatsoenlijk om tijdens het spel de spelregels te veranderen? Afspraak is afspraak.’
Fractievoorzitter Van Asten (D66) stelde: ‘Het is goed dat zowel voor- als tegenstanders van nieuwe ontwikkelingen zich in onze lokale democratie nadrukkelijk laten horen. Ten aanzien van het bouwplan voor de Hotel van Oranje worden de initiatiefnemers van het burgerinitiatief op hun wenken bediend. Het bouwplan met de ruimtelijke kaders wordt nu in procedure gebracht en medio november (2014, JD) wordt een concreet tijdpad gepresenteerd.’ Raadslid Menko Wiersema (PvdA/GroenLinks) vulde aan: ‘Er moet ook een inspraakperiode zijn. Het is niet mogelijk om nu al in de gemeenteraad een beslissing te nemen. Eerst stel je kaders, dan volgt de procedure waarbij de meningen van de mensen wordt gevraagd. Naar aanleiding daarvan kun je de plannen nog aanpassen. Woontorens zijn een bedreiging voor de toekomstige economie van Noordwijk. Voor de komende honderd jaar moet je goed nadenken wat je gaat bouwen. We hebben de eerste 2.500 mensen gehoord en we willen heel graag de volgende 2.500 mensen horen.’ Raadslid Van den Akker trapte dat gaspedaal nog harder in: ‘Met 2,500 handtekeningen voor, zijn er meer dan 20.000 inwoners die wellicht niet voor zijn.’ En daarmee stemden de collegepartijen vóór het amendement. CDA, VVD en Noordwijk Zelfstandig bleven tegen.