Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2014

Vriendenclub bouwt woningen

JOEP DERKSEN
LANGERAAR > Op de plek waar ooit het oude clubhuis van Altior stond, verschijnen over een paar jaar fonkelnieuwe woningen. Het bijzondere aan dit rijtje van zeven huizen is, dat ze worden gerealiseerd door een vriendengroep uit Langeraar. Met een zogeheten ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ (cpo) gaan ze de huizen samen met een aannemer bouwen, precies volgens hun eigen wensen. Woensdag 10 december werden de eerste handtekeningen gezet door de bouwgroepen Vivamo, Kints en wethouder Guus Elkhuizen namens de gemeente Nieuwkoop.
De 25-jarige Robbin Sassen heeft er zin in: ‘Je moet toch een keer het huis uit. Met het cpo kun je tegen een goede prijs een huis bouwen. Samen met vrienden van me zijn we dit project aangegaan en we zijn nu twee jaar bezig.’ Is Sassen zenuwachtig? Niet voor deze ondertekening. Maar ik zit wel met de financieringsregelingen. Dat is helemaal k.. Er bestaat namelijk een mogelijkheid, dat die financiering niet meer gaat lukken door de nieuwe regels die in 2015 gaan gelden. Dat heeft te maken met de nibudregles en de startersregeling die komt te vervallen. Voor mij zal het er om hangen, of ik het huis kan bouwen.’
Ellen Vossen, woordvoerder gemeente Nieuwkoop, laat weten dat er voorlopig nog voldoende geld beschikbaar is voor het verkrijgen van een startersregeling: ‘Er is op dit moment nog geld voor maximaal 19 startersleningen. Het maximale bedrag is 17.500 euro per starterslening. Daarnaast is nog 100.000 euro gereserveerd om dat potje van die startersleningen aan te vullen.’
Wethouder Guus Elkhuizen liet weten dat hij zich ‘heel vereerd’ voelde, dat hij dit project met zijn handtekening mocht ondersteunen. ‘We gaan er iets heel moois van maken. Het realiseren van woningen voor jongeren in Langeraar is bij mij een lang gekoesterde wens. Dat dit mogelijk is, hebben we mede te danken aan de voetbalclub Altior: zij moesten uit hun oude onderkomen vertrekken en hebben er een fantastisch nieuwe kantine en kunstgras voor terug gekregen.’ Formeel moet de gemeenteraad in maart nog toestemming geven voor het wijzigen van het bestemmingsplan, maar Elkhuizen verwacht hierbij geen problemen. ‘Ik kan me geen raadslid voorstellen die dit mooie flexible plan niet omarmt.’ De woningen die gebouwd worden door aannemer Vink en Veenman uit Nieuwkoop zijn begin 2016 klaar, zo is de verwachting.