Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 januari 2015

‘Haal die plaat eens weg voor uw hoofd!’

Felle kritiek politieke partijen op gebrek aan informatie
OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders wil 750.000 euro uitgeven aan extra ambtelijke ondersteuning. De gemeenteraad eiste in december al, dat er meer informatie nodig is over hoe dat geld besteed wordt. Burgemeester Jan Waaijer zegde een informatiebijeenkomst toe, waarin dit allemaal duidelijk werd. Dinsdag 13 januari bleek de burgervader echter vooral naar die bijeenkomst toegekomen te zijn, in de verwachting dat hij vragen van raadsleden zou beantwoorden. Van hun kant hadden de politici geen nieuwe informatie ontvangen.
En daar baalden ze stevig van. Iedere partij had kritiek op deze gang van zaken; een dergelijke eensgezindheid was al jaren niet meer voorgekomen in de Oegstgeester politiek. De burgemeester fungeerde wat dat betreft als de Grote Verbinder. Nadat hij aankondigde, dat hij vragen van de raadsleden afwachtte, ging de beerput open.
Fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) stelde: ‘Ik ging er van uit dat we vanavond geïnformeerd zouden worden. We wachten op het overtuigende en enthousiasmerende verhaal van de gemeentesecretaris, wat ons was toegezegd.’ Zijn collega Simon Vogel (LO) vond ook, dat er te weinig informatie stond in de raadsmededeling van het college. ‘Wat levert die investering in die ambtenaren nu op voor de gemeente Oegstgeest en haar inwoners?’ De voorman van het CDA, Eibertjan van Blitterswijk, vroeg ook om meer informatie ‘van zowel het college als de ambtelijke kant’.
Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) stelde: ‘De lasten gaan omhoog met 20% en dan moet er ook een plan zijn om die extra uitgaven (voor het ambtenarenapparaat, JD) te doen. Je mag verwachten dat er een degelijk plan ligt.’ Nadat gemeentesecretaris Van Tuijl stelde, dat hij niet van plan was om veel informatie te geven ‘in een openbare bijeenkomst’, was er geen houden meer aan. Van Tuijl kon nog opmerken, dat ‘de ambtelijke capaciteit onvoldoende is om de taken uit te voeren’ en dat er zo’n twaalf voltijdsambtenaren bij moeten komen.
Van den Ouweelen: ‘Ik zie restanten van een ernstig stuurloos schip, waarbij gedweild wordt met de kraan open. De portefeuillehouder zou moeten zeggen wat de problemen zijn en wat we gaan doen. Maar ik hoor een oorverdovende stilte. We willen weten dat die 750.000 euro goed geinvesteerd gaat worden. Dat moet ook gefaseerd.’ Hij wees er op, dat het aantrekken van nieuwe ambtenaren alleen niet zorgt voor oplossingen. De kwaliteit van de huidige ambtenaren is ook beneden de maat; dit werd die avond bevestigd door Waaijer. ‘Dit college ziet allerlei dingen die niet goed lopen. En dat zijn er heel wat.’ Van den Ouweelen reageerde emotioneel: ‘We hebben een cultuurprobleem, burgemeester. Haal die plaat eens weg voor uw hoofd! U hebt u niet voorbereid en speelt het balletje naar de gemeeentesecretaris. Ik had vanavond wel iets anders kunnen doen dan twee uren vergaderen.’
Uiteindelijk deed raadslid Karin Rosdorff (LO) een suggestie, dat het college met een plan van aanpak kwam om de meest noodzakelijke stappen te nemen ‘om de winkel open te houden. Als raad kunnen we dan akkoord gaan met het aantrekken van tijdelijke capaciteit’. Waaijer maakte hier niet direct dankbaar gebruik van, maar liet weten: ‘Het is niet verstandig nu te reageren, we komen hier op korte termijn bij u op terug.’