Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 januari 2015

Hoop na rampspoed

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – ‘Laten we van 2015 een fantastisch jaar maken met elkaar!’ Na een jaar van lokale rampspoed, waarbij vier inwoners omkwamen bij de MH 17 vliegtuigcrash, hoopt iedereen dat het nieuwe jaar ook weer nieuw geluk brengt. Dat geldt ook voor burgemeester Marina van der Velde, zo bleek tijdens haar nieuwjaarstoespraak.
Naast de slachtoffers van de MH 17 stond ze ook even stil bij het overlijden van de jonge inwoner van deze gemeente, vorig jaar tijdens het dancefestival in Amsterdam. ‘Velen van u zullen een gebeurtenis uit 2014 kunnen noemen die we de rest van ons leven bij ons zullen dragen. De littekens zullen blijven maar de tijd zal ze draaglijk maken.’
Met de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug, zit er een nieuwe raad en een nieuw college van burgemeester en wethouders. Deze bestuurders en politici zoeken volgens Van der Velde ‘naar nieuwe manieren om met de inwoners in contact te komen, te horen wat er speelt, en nieuwe initiatieven te ondersteunen en te faciliteren.’ Succesvolle voorbeelden van bewonersinitiatieven zijn er genoeg. Zo zijn de twee dierenweiden overgenomen door omwonenden, is er een Mariakapel opgezet naast het Hof van Alkemade en floreert het Schoolhuis in Rijnsaterwoude.
Over het inwonerinitiatief om het dorpshart van Leimuiden weer te laten floreren en de pogingen om een Hospice te realiseren, stelde de burgemeester: ‘Ik wens beide initiatieven toe dat hun ideeën van een gedegen financiële onderbouwing kan worden voorzien en tot uitvoering zullen kunnen worden gebracht.’ Het komende jaar wordt duidelijk of de uitvoering van de decentralisaties van de ouderenzorg, jeugdzorg, werk en inkomen succesvol zullen zijn. Van der Velde: ‘Voor veel mensen zullen er dingen veranderen. De vertrouwde ondersteuning gaat soms over naar een andere instelling. Dat zal even wennen zijn en er zullen zich in de gewijzigde organisatie ongetwijfeld ook kinderziektes voordoen. Laten we die met elkaar opsporen en oplossen. Daar zijn de mensen die deze zorg nodig hebben toch het meeste bij gebaat?!’