Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2015

Burgemeester Buijserd vangt bot

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > ‘Geef sport- en cultuurverenigingen de mogelijkheid te geven om 24 keer per jaar niet-verenigingsgebonden activiteiten te laten organiseren.’ Dit voorstel van burgemeester Frans Buijserd werd donderdag 5 februari door een meerderheid van de raad afgewezen.
Buijserd wilde het allemaal een stuk gemakkelijker maken, waar het gaat om de regelgeving. Uit controles op het drankgebruik onder 18-minners blijkt, dat sportverenigingen en andere paracommerciële instellingen goed in de gaten houden, dat minderjarigen geen alcohol krijgen. Ook de meeste supermarkten verkopen geen alcohol onder 18-minners, aldus de burgemeester. ‘Maar drie supermarkten maken er een potje van’. Hij noemde de namen niet, maar liet wel weten dat de tijd van waarschuwen voorbij was. De bestuurlijke opsporingsambtenaren gaan hier actief op handhaven.’ Hiervoor kreeg hij bijval van de raad.
Maar dat was niet zo, waar het ging om zijn standpunt om 24 niet-verenigingsgebonden activiteiten toe te staan voor de (sport)verenigingen. Buijserd vroeg zich af waarom sportverenigingen wél bingo-avonden of kaartactiviteiten mogen doen, maar waarom zou er in die kantines geen ‘bruiloft van oma’ gehouden mogen worden. ‘Maak er 24 activiteiten (per jaar, JD) van. Dan is er niets aan de hand met de meeste verenigingen. Ik weet dat horeca grote moeite heeft met die aantallen, maar in de praktijk is er niets aan de hand.’
Een meerderheid van de partijen, MPN/PN, D66 en SBN, was het hier niet mee eens. Raadslid Janine Wahl (SBN) verzuchtte: ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om 24 bruiloften te organiseren bij de sportverenigingen.’